Ο Άλμπερτ Μπουρλά παραχώρησε συνέντευξη στο CNN για το αντιικό φάρμακο της Pfizer για τον κορονοϊό. Ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας έκανε γνωστό πως η Pfizer θα παράξει 500 εκατ. χάπια, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες για το φάρμακο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε αρχικά στο CNN: «Νομίζω ότι πρόκειται για σπουδαίες μέρες για την ανθρωπότητα. Μάλιστα τα νέα έρχονται σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που ανακοινώσαμε μια άλλη σημαντική καινοτομία. 9 Νοεμβρίου πέρυσι ανακοινώσαμε την ανακάλυψη του εμβολίου, και σήμερα ανακοινώνουμε το χάπι για τη θεραπεία όσων έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Είναι πολύ σημαντικό. Σημαίνει ότι από αυτή την ομάδα ασθενών αντί να πάνε οι 10 στο νοσοκομείο, θα πάει μόνο ένας και ελάχιστοι ή κανένας θα πεθάνει. Άρα, η χρήση αυτού του χαπιού θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές».

Για το πότε θα εγκριθεί το χάπι απάντησε: «Θα υποβάλουμε αίτηση (για έγκριση) το συντομότερο δυνατό. Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουμε αίτημα πριν τη γιορτή των Ευχαριστιών (25/11)».

Θεραπεία για πέντε ημέρες

Στη συνέχεια ο Άλμπερτ Μπουρλά ρωτήθηκε για το πόσα χάπια μπορεί να παράγει η Pfizer: «Αναμένουμε ότι θα παράξουμε 500 εκατομμύρια χάπια τον επόμενο χρόνο, το οποίο σημαίνει 50 εκατομμύρια θεραπείες. Κάθε θεραπεία είναι για πέντε μέρες, δύο χάπια την ημέρα, ένα το πρωί και ένα το βράδυ. 

Δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αλλά το πρώτο μισό του έτους περιμένω περίπου τα μισά από τα 50 εκατ. άρα, ίσως λίγο λιγότερα από 25 εκατομμύρια».

Τι ισχύει με τις δοκιμές του φαρμάκου

Όσον αφορά τις δοκιμές του φαρμάκου ο Άλμπερτ Μπουρλά σημείωσε: «Στην πραγματικότητα σταματήσαμε τις δοκιμές στην έρευνα που αφορά τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, αυτούς που έχουν συννοσηρότητες, που έχουν κι άλλες ασθένειες μαζί με τον κορονοϊό. 

Συνεχίζουμε τις δοκιμές σε δύο άλλες έρευνες, για τις οποίες θα γνωρίζουμε στις αρχές του 2022. Η πρώτη είναι για ασθενείς, χωρίς υποκείμενα (νοσήματα). Άνθρωποι που κόλλησαν COVID, αλλά δεν έχουν για παράδειγμα διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα, εκτός από  COVID. 

Η άλλη (έρευνα) έχει να κάνει με την προστασία των επαφών, όπως για παράδειγμα, αν κάποιος κολλήσει, δίνουμε χάπι όχι μόνο στον ασθενή, αλλά και στους ανθρώπους που ζουν μαζί του».