Την τρίτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό μπορούν να κάνουν οι πολίτες στη χώρα μας από 18 ετών και άνω καθώς την Παρασκευή (5/11) άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Προϋπόθεση για την αναμνηστική δόση είναι να έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όσοι πολίτες είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna και αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να κάνουν την αναμνηστική δόση με το mRNA εμβόλιο της Pfizer. Από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου είναι διαθέσιμο και το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Το εμβόλιο της Moderna

Οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης

Παρόμοιες με αυτές της δεύτερης δόσης είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης με Pfizer και Moderna, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές με στοιχεία από 20.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Το 79% των συμμετεχόντων ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση, όπως πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, και το 74% μια λεγομένη συστημική αντίδραση, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, όπως η κόπωση.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς παρόμοιοι.

Το 28% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.