Νέα περιοριστικά μέτρα πρέπει να αναμένονται στην Αυστρία, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν αιφνιδιαστικά γρήγορα.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστή η μορφή τους, όπως αναφερόταν μετά από την σημερινή συνεδρίαση στη Βιέννη της «Ομάδας Δράσης», στην οποία συμμετείχαν διάφορα υπουργεία και ο επικεφαλής της Διάσκεψης των κυβερνητών των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα «πολύ ανησυχητικό σενάριο», και από τους ειδικούς φέρεται να προτείνεται, για παράδειγμα, ότι το αποκαλούμενο «πράσινο διαβατήριο», δηλαδή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα ισχύει μόνο για πλήρη ανοσοποίηση, ότι μόνο εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να έχουν πρόσβαση στη νυχτερινή εστίαση και ότι η υποχρέωση καταγραφής στοιχείων πρέπει να παραμείνει σε ισχύ.

Σημερινό σχετικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι η αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων υποτιμήθηκε πρόσφατα και πως εάν αυτό συνεχιστεί, «θα βρεθούμε σε ένα απειλητικό σενάριο στο άμεσο μέλλον».

Delta και χαλάρωση των μέτρων οι λόγοι της αύξησης

Οι κύριοι λόγοι για την αύξηση είναι τα βήματα ανοίγματος και οι χαλαρώσεις από την 1η Ιουλίου -όπως το άνοιγμα της νυχτερινής εστίασης- αλλά επίσης η επικράτηση της μετάλλαξης Delta, η οποία πρέπει ήδη να αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των μολύνσεων στη χώρα, όπως και οι περιπτώσεις που σχετίζονται με ταξίδια.

Όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι δραματικά, και αυτό ξεκινά με την λειτουργία των σχολείων το φθινόπωρο, περνά στις συνέπειες για τον τουρισμό όταν η Αυστρία αξιολογείται ως περιοχή κινδύνου, και φθάνει μέχρι έναν μεγαλύτερο αριθμό εκδήλωσης της νόσου σε ανθρώπους παρά την ανοσοποίηση τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η απειλητική εξέλιξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης καθώς και την έγκαιρη και στοχευμένη απόσυρση βημάτων χαλάρωσης ή την αποφυγή εξαγγελίας περαιτέρω μέτρων χαλάρωσης.

Στην περίπτωση καθυστερημένης ανταπόκρισης σε αυτές τις ενέργειες αναμένεται, ωστόσο, ότι θα απαιτηθούν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των εξελίξεων της πανδημίας, όπως μερικό ή πραγματικό (γενικότερο) lockdown.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται να μην υπάρξει κατάργηση της απαίτησης καταγραφής στοιχείων, την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση, και επίσης κατά την είσοδο στην Αυστρία από χώρες κινδύνου θα πρέπει να υπάρχει απαίτηση τεστ PCR, και ο κατάλογος των χωρών αυτών να επεκταθεί ανάλογα με την κατάσταση.

Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα αλλά και στον τομέα της εστίασης, όπου, στη βάση των σχεδίων του υπουργείου Υγείας, στη νυχτερινή εστίαση θα πρέπει να έχουν πρόσβαση μόνον οι εμβολιασμένοι.

Εάν κανένα από αυτά τα μέτρα δεν λειτουργήσει, θα εξεταστούν περαιτέρω βήματα, στα οποία θα περιλαμβάνονται επέκταση της απαίτησης πιστοποιητικού εμβολιασμού-ανάρρωσης από τη νόσο-πρόσφατο αρνητικό τεστ, και σε άλλες περιοχές επαναφορά των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποιήσης, περισσότερες απαιτήσεις μάσκας και πρόσθετοι περιορισμοί πρόσβασης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.