Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό COVID-19 των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου – ομάδα Α. Θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου, ενώ αρχές Απριλίου – σύμφωνα με τον προγραμματισμό – θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών. Υπενθυμίζεται ότι τώρα εμβολιάζονται οι πολίτες από 60 έως και 64 ετών, πολίτες άνω των 75 ετών και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Α είναι περίπου 250.000 και η ένταξη τους στην κατηγορία αυτή έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που έθεσε τα κριτήρια, δηλαδή διάγνωση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10, την φαρμακευτική αγωγή, αλλά είναι και την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου.

Κατά την προσέλευσή στα εμβολιαστικά κέντρα με βάση το προγραμματισμένο ραντεβού τους οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα, τον αριθμό του ΑΜΚΑ τους και τον κωδικό του εμβολιασμού, ενώ καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο αφορά στο ιατρικό ιστορικό τους.

Το ιστορικό αυτό αξιολογείται από τον γιατρό στα εμβολιαστικά κέντρα και τα κέντρα υγείας και εάν διαπιστωθεί πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης σε συστατικά του εμβολίου, παραπέμπεται σε νοσοκομείο για να εξασφαλιστεί πιο ασφαλής διαδικασία. Ο ιατρός γράφει στο ηλεκτρονικό σύστημα ότι απορρίπτεται ο εμβολιασμός από το συγκεκριμένο κέντρο και εξηγεί τον λόγο της απόρριψης.

Στη συνέχεια, ο πολίτης καλείται να κλείσει νέο ραντεβού και για να μην υποστεί το πέναλτι της ακύρωσης, που προβλέπει εμβολιασμό σε ένα μήνα, μπαίνει στην πλατφόρμα: www. emvolio.gov.gr και πατάει: επαναπροσδιορισμός ραντεβού, συμπληρώνοντας στα σχόλια: λόγω ιστορικού και ιατρικής εντολής. Γίνεται νέος προγραμματισμός, χωρίς να χαθεί η σειρά του και στην ειδική επιλογή επιλέγει το πλησιέστερο νοσοκομείο.