Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, παρά την έναρξη έρευνας για τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων, που οδήγησαν τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία να διακόψουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης με το συγκεκριμένο σκευάσματα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η θέση της επιτροπής ασφάλειας του ΕΜΑ «είναι ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερισχύουν των κινδύνων» καθώς και ότι «το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της έρευνας» που έχει ξεκινήσει, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή χαρακτήρισε τη διακοπή των εμβολιασμών «προληπτικό μέτρο», σημειώνοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτούς τους θρόμβους.

Μπηχτές από τη Γερμανία για την αντίδραση της Δανίας

Η Δανία αντέδρασε υπερβολικά αναστέλλοντας προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας Astrazeneca λόγω φερομένων ως παρενεργειών, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Καρλ Λάουτερμπαχ

«Έχουμε μεγάλη εμπειρία με την Astrazeneca στην Αγγλία όπου και δεν υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές. Κατά την άποψή μου η Δανία αντέδρασε υπερβολικά», είπε ο (πρώην) καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (πριν εκλεγεί βουλευτής) σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα σταματούσα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της εταιρείας Astrazeneca στη Γερμανία. Η συχνότητα της θρόμβωσης που παρατηρήθηκε τώρα στη Δανία αντιστοιχεί ακριβώς στη συχνότητα της θρόμβωσης σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η συσχέτιση είναι πολύ απίθανη», πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Τέλος, τόνισε ότι «Αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν λόγο αμφιβολίας για την ασφάλεια του εμβολίου της Astrazeneca».