Εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί σε όλον τον κόσμο χάρη στη γενικευμένη χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων, υπογραμμίζει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στην επιθεώρηση The Lancet, με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου για το AIDS που διεξάγεται στη Μελβούρνη.

Ομάδα ερευνητών του αμερικανικού Ινστιτούτου IHME του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, διεξήγαγε «την πιο ολοκληρωμένη μελέτη» που έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα για τους «στόχους της χιλιετίας για την ανάπτυξη» στην καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση.

Το υπ΄αριθμόν έξι σημείο των στόχων αυτών, που υιοθετήθηκαν το 2000 από τον ΟΗΕ, επικεντρωνόταν ειδικά στις τρεις ασθένειες, με τη φιλοδοξία να εξαλειφθούν, και στις φτωχές χώρες να περιοριστούν σημαντικά μέχρι το 2015.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για τις τρεις ασθένειες από 188 χώρες κατά την περίοδο 1990-2013. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Ο βασικός συντάκτης της, ο δρ Κρίστοφερ Μάρεϊ, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση ότι υπήρξε «μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης και του πολιτικού ενδιαφέροντος για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση τα τελευταία 13 χρόνια».

«Ή έρευνά μας δείχνει ότι η προσοχή που δόθηκε στις συγκεκριμένες ασθένειες είχε πραγματικό αντίκτυπο. Ωστόσο, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν καθώς οι ασθένειες αυτές παραμένουν μείζον πρόβλημα υγείας το 2013».

Όσον αφορά το AIDS, τα αντιρετροϊκά φάρμακα που πολεμούν αποτελεσματικά τον ιό HIV του AIDS, μέχρι που αυτός να μην είναι ανιχνεύσιμος στο αίμα, δεν δίνουν πλήρη ίαση, αλλά αυξάνουν κατά πολύ την επιβίωση των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Στις εγκύους, τα φάρμακα αυτά επιτρέπουν την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η χρήση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από το 1996 συνετέλεσε να κερδηθούν συνολικά 19,1 εκατομμύρια χρόνια ζωής, η συντριπτική πλειοψηφία (έως 70,3%) στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η μελέτη παρέχει επίσης στοιχεία για την κατάσταση της επιδημίας του AIDS στον πλανήτη, τα οποία είναι πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον ιό HIV και το AIDS, UNAIDS.

Για τo 2013, ο αριθμός των θανάτων από AIDS ανήλθε σε 1,3 εκατομμύριο (1,5 εκατομμύριο για το UNAIDS), ο αριθμός των νέων λοιμώξεων σε 1,8 εκατομμύριο (2,1 εκατομμύριο για το UNAIDS) και ο αριθμός των φορέων του ιού HIV σε 29,2 εκατομμύρια (35 εκατομμύρια για το UNAIDS).

Στο αποκορύφωμά της το 2005, η επιδημία του AIDS προκάλεσε 1,7 εκατομμύριο θανάτους. Από το 1997, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειωνόταν με ρυθμό 2,7% ετησίως.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η επιδημία του AIDS στη Λατινική Αμερική και την ανατολική Ευρώπη είναι πιο περιορισμένη απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προγενέστερα. Αντίθετα, η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν στις Φιλιππίνες.

«Η συνολική επένδυση στις θεραπείες κατά του ιού HIV επιτρέπει να σώζονται πολλές ζωές», τονίζει ο δρ Μάρεϊ, σύμφωνα με τον οποίο η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων κατά του AIDS διαφέρουν, εντούτοις, σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη.

Στο διεθνές συνέδριο για το AIDS που διοργανώνεται από την International Aids Society (IAS) μετέχουν τουλάχιστον 12.000 επιστήμονες, ειδικοί και ακτιβιστές μέχρι τις 25 Ιουλίου.