Κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης από το Υπουργείο Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε λόγο για παραπληροφόρηση σχετικά με το αν επηρεάζει τη γονιμότητα.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και είναι  και αποτελεσματικό. Το σημαντικό όμως είναι ότι προστατεύει το σύνολο των εμβολιασμένων και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από τη νόσηση», ανέφερε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα που εντοπίζεται σε ότι αφορά τον εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι δημοσιευμένες μελέτες περιλαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό ηλικιωμένων που συμμετείχαν με αποτέλεσμα να μη θεωρείται αξιόπιστο. Αναμένονται αποτελέσματα με μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων.

«Το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες και αυτό γιατί οι μελέτες έχουν δείξει πως όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα τόσο υψηλότερο το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό. Αναμένονται νεότερα δεδομένα με την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου σε αυτές τις ηλικίες».

Αναφορικά με την παραπληροφόρηση που κυριαρχεί σε ότι αφορά τη γονιμότητα, η κ. Θεοδωρίδου ήταν ξεκάθαρη.

«Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο το ίδιο ούτε και από τα αντισώματα που δημιουργεί στις νεαρές γυναίκες» είπε.