Αθώες οι ορμόνες της εξωσωματικής

Δεν αυξάνουν ιδιαίτερα τις πιθανότητες για καρκίνο


ΥΓΕΙΑ
20:30
01/07/2014
Αθώες οι ορμόνες της εξωσωματικής
loading

Σύμφωνα με έρευνα που διήρκεσε 30 χρόνια φάνηκε ότι οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα και στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εξωσωματικής δεν συσχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή άλλων γυναικολογικών καρκίνων (ωοθηκών, μήτρας).

Παρ’ όλα αυτά, η παρατεταμένη χρήση (για 12 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης ή και περισσότερους) του φαρμάκου κιτρική κλομιφαίνη σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Οι γοναδοτροπίνες, που χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη διέγερση των ωοθηκών πλέον, δεν σχετίστηκαν γενικά με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Εξαίρεση ίσως αποτελούν κάποιες γυναίκες που δεν κατάφεραν τελικά να κάνουν παιδί, παρά τις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτές οι τελευταίες φάνηκε ότι αντιμετώπιζαν λίγο πιο αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που κατά ένα μέρος χρηματοδοτήθηκε από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, έλαβαν υπόψη 12.193 γυναίκες που είχαν πάρει φάρμακα για την υπογονιμότητα από το 1965 μέχρι τα 1988 στις ΗΠΑ.

Πηγή: vita.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει