Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τριάντα έμπειροι χειρουργοί οφθαλμίατροι από το εξωτερικό προκειμένου να μάθουν τα μυστικά μιας οφθαλμολογικής χειρουργικής τεχνικής που εδώ και 11 χρόνια έχει εφαρμοστεί σε χιλιάδες ασθενείς στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πρόκειται για την τεχνική της μικρής τομής ή μικρής ιατρογενούς βλάβης η οποία ξεκίνησε στην Αμερική το 2000 και εφαρμόζεται πλέον ως τεχνική ρουτίνας στο Παπανικολάου από το 2003.

«Είναι μια ατραυματική χειρουργική μικρής τομής του ματιού που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση αποκολλήσεων του αμφιβληστροειδούς, παθήσεων της ωχράς κηλίδας, αιμορραγιών του υαλοειδούς, σε άτομα που πάσχουν από τραύματα ή από διάφορες παθήσεις του δύσκολου μέρους του ματιού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Θανάσης Νικολακόπουλος, στο περιθώριο του Θερινού Σχολείου Οφθαλμοχειρουργικής που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Στο Θερινό Σχολείο Οφθαλμοχειρουργικής εκπαιδεύονται στην τεχνική αυτή 30 εξειδικευμένοι οφθαλμίατροι από ισάριθμους καθηγητές που έχουν έρθει από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες οι 30 γιατροί εκπαιδεύονται κάνοντας, με τη χρήση 15 πραγματικών χειρουργικών μικροσκοπίων, επεμβάσεις σε ομοιώματα κεφαλιών στα οποία έχουν τοποθετηθεί τεχνητά μάτια.

Εξηγώντας τι σημαίνει η εφαρμογή της τεχνικής αυτής για τον ασθενή αναφέρει:

«Ενώ παλιά ήταν μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή η εγχείριση στο μάτι, τώρα έρχεται το πρωί χειρουργείται με εργαλεία που είναι μικρότερα από μια βελόνα οπότε δεν χρειάζεται να μπουν ράμματα στο τέλος της εγχείρισης και το μεσημέρι πάει σπίτι του. Δηλαδή μπορεί να γυρίσει πίσω στη δουλειά του πάρα πολύ γρήγορα. Τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής δεν είναι καλύτερα από τις παλιότερες τεχνικές, είναι τα ίδια, απλώς το τραύμα και η ταλαιπωρία του αρρώστου είναι μικρότερη, όπως μικρότερο είναι και το κόστος για το σύστημα υγείας, γιατί παλιά ο ασθενής έμενε στο νοσοκομείο τρεις μέρες πριν και τέσσερις μέρες μετά την εγχείριση ενώ τώρα φεύγει την ίδια μέρα».