Όταν η Dr. Elisa Song άρχισε να παρατηρεί τον αντίκτυπο της Covid-19 στον εγκέφαλο των παιδιών, τα ευρήματα την ανησύχησαν όχι μόνο ως ερευνήτρια, αλλά και ως μητέρα.

Κι έτσι όταν ο 8χρονος γιος της παιδιάτρου νόσησε από κορονοϊό στα τέλη Μαρτίου, τον πήγε αμέσως στα επείγοντα. Ο μικρός βίωνε πόνο στην κοιλιά, φριχτούς πονοκεφάλους, ακόμα και παραισθήσεις.

Η μητέρα και γιατρός έμαθε ότι ο μικρός εμφάνισε μια σοβαρή παρενέργεια του ιού, γνωστή ως πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο για παιδιά (MIS-C). Μια πάθηση που στοχεύει τις γνωστικές λειτουργίες του παιδικού εγκεφάλου, αλλά και άλλα συστήματα εκτός εγκεφάλου, όπως το αναπνευστικό.

Το MIS-C μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμο. Όσο για τον αρνητικό του αντίκτυπο, μπορεί να κάνει ένα παιδί να υποφέρει κοινωνικά, συναισθηματικά και ακαδημαϊκά.

Η Song επικέντρωσε έκτοτε τις ερευνητικές προσπάθειές της στη νόσο με την οποία έδωσε μάχη ο γιος της. Ο στόχος της είναι ταυτοχρόνως να ενημερώσει τους γονείς για τη δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση στην οποία μπορούν να βρεθούν τα παιδιά της.

Ο Bodi ανέρρωσε πλήρως από την περιπέτειά του έπειτα από 4 εβδομάδες. Η γιατρός συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν για συμπτώματα όπως η ικανότητα προσοχής του παιδιού στο σχολείο μερικές εβδομάδες μετά την ανάρρωσή του από τον κορονοϊό.

Πράγματα όπως η μνήμη δηλαδή και η ικανότητα συγκέντρωσης. Η παραμικρή απόκλιση στα επίπεδα μάθησης του παιδιού πρέπει να λειτουργήσει ως δείκτης ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά ερευνητικά δεδομένα για τη MIS-C, η Song ισχυρίζεται ότι μπορεί οι συνέπειες να είναι μακροχρόνιες.