Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) από τις Pfizer/BioNTech και Moderna για τα εμβόλιά τους κατά της COVID-19 είναι «πολύ ισχυρά», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ την Πέμπτη.

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων από περισσότερα από 30.000 υποκείμενα από τις κλινικές δοκιμές. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σετ δεδομένων πάνω στο οποίο μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση και για την ασφάλεια και για την αποτελεσματικότητα» δήλωσε η Έμερ Κουκ στη διάρκεια συνάντησης επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμό Φαρμάκων αναμένεται να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech έως τις 29 Δεκεμβρίου και για το εμβόλιο της Moderna το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το στάδιο», σημείωσε η Κουκ. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα αναλύσουμε τα δεδομένα σωστά».

Οι αναλυτές του EMA ελέγχουν επίσης τα στοιχεία μετά τις νέες πληροφορίες από τη Βρετανία όπου δύο άνθρωποι παρουσίασαν αναφυλαξία αφότου έκαναν το εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι περιμένει οι AstraZeneca και Johnson & Johnson να καταθέσουν τις αιτήσεις του για υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού το πρώτο τέταρτο του επόμενου έτους.

Όσον αφορά την κυβερνοεπίθεση, σημείωσε πως δεν επηρέασε τη δουλειά που γίνεται από την υπηρεσία για το εμβόλιο.

«Έγινε μια κυβερνοεπίθεση τις τελευταίες δύο εβδομάδας. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια και πως είμαστε πλήρως λειτουργικοί», δήλωσε η Κουκ.