Έπειτα από 25 χρόνια ερευνών οι επιστήμονες από το Northwestern Medicine αναγνώρισαν τον καθοριστικό ρόλο που παίζει μια πρωτεΐνη (δεν έχει γίνει γνωστή ποια ακριβώς) στα κύτταρα και στη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tohoku της Ιαπωνίας ανέπτυξαν ένα δοκιμαστικό φάρμακο που αναστέλλει την επίδραση της εν λόγω πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», το χάπι δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα, δοκιμή που κρίθηκε απόλυτα ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε το χάπι, έζησαν 4 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ότι τα ζωτικά τους όργανα και πιο συγκεκριμένα οι πνεύμονες και τα αγγεία τους παρουσίαζαν τη μικρότερη φθορά.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι το χάπι αυτό θα μπορέσει μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών, που προκαλούν πρόωρη γήρανση, όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης, η μόλυνση από τον ιό HIV, καθώς και οι επιπτώσεις από το κάπνισμα.

«Ένα φάρμακο σαν αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει ώστε να μειωθούν οι επιπλοκές σε κλινικές συνθήκες που προκαλούν πρόωρη γήρανση», σχολίασε ο Douglas Vaughan, M.D., επικεφαλής της μελέτης. Καθώς, όμως, η μελέτη είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, διευκρίνισε ότι «το φάρμακο αυτό πιθανόν να αποτελέσει ένα συστατικό ενός κοκτέιλ φαρμάκων ή συμπληρωμάτων, που θα μπορεί να λαμβάνει κάποιος στο μέλλον και το οποίο θα μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη ζωή του».

Πηγή: vita.gr