Τόσο η βιομηχανία τροφίμων, όσο και η παγκόσμια αγορά, προωθεί προϊόντα χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνη, οδηγώντας πλήθος κόσμου σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους και λίπους. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Οδηγούν όντως σε γρήγορη απώλεια βάρους και πόσο ασφαλείς είναι τελικά;

Φυσιολογικά, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να χάσει περισσότερο από 2 κιλά σωματικού λίπους την εβδομάδα. Τι είναι συνεπώς τα κιλά τα οποία χάνονται από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής τέτοιου είδους δίαιτας; Νερό! Ο οργανισμός μας για να αναπληρώσει τη μειωμένη παρουσία υδατανθράκων, χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο γλυκογόνο από το ήπαρ και τους μύες για παραγωγή ενέργειας, μέσω μίας διαδικασίας που κινητοποιεί το νερό και οδηγεί σε αύξηση της απώλειάς του μέσω των ούρων.

Μην ενθουσιάζεσαι από τη γρήγορη πτώση του δείκτη της ζυγαριάς…

Θυμήσου ότι για να υπάρχει απώλεια βάρους πρέπει να επιτευχθεί αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, οι συνολικές θερμίδες που θα προσλάβεις από την τροφή μέσα στην ημέρα, να είναι λιγότερες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός για τις μεταβολικές του ανάγκες και τη σωματική του δραστηριότητα. Επομένως, ο περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων είναι αυτός που τελικά οδηγεί σε απώλεια βάρους και όχι η πρωτεΐνη αυτή καθαυτή.

Υψηλή σε πρωτεΐνη, αλλά και σε λίπος…

Όταν ακολουθούμε μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ( >145γρ πρωτεΐνης ) που προέρχεται κυρίως από ζωικές πηγές, προσλαμβάνουμε μαζί και μεγάλες ποσότητες λίπους το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των συνολικών ημερήσιων θερμίδων και κατά συνέπεια αύξηση του σωματικού μας βάρους. Τα κορεσμένα και trans λιπαρά αλλά και η χοληστερόλη που περιέχονται σε πηγές πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης προκαλούν αύξηση τόσο της κακής χοληστερόλης (LDL), όσο και της ολικής χοληστερόλης αυξάνοντας το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την απουσία φυτικών ινών…

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη συνεπάγεται και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, άρα και συγκεκριμένων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Δίαιτες χαμηλές σε φυτικές ίνες συνεπάγονται δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία μας όπως δυσκοιλιότητα, αύξηση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, παχυσαρκία αλλά και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνο του εντέρου. Πιο αναλυτικά, μια δίαιτα υψηλή σε ζωικής προέλευσης λίπος φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε αντίθεση με μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης.

Προκαλούν απώλεια ασβεστίου

Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, η απώλεια ασβεστίου αυξάνεται, όσο αυξάνεται η πρόσληψη πρωτεΐνης.

Συγκεκριμένα, όταν διπλασιαστεί η ποσότητα προσλαμβανόμενης πρωτεΐνης της διατροφής, φαίνεται πως αυξάνεται η απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων κατά 50%. Αυτό συνεπάγεται, όχι μόνο τη μείωση της οστικής πυκνότητας αλλά και την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση πέτρας στα νεφρά κατά 250%. Την απώλεια αυτή ωστόσο φαίνεται να αντισταθμίζει η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι συνεισφέρει στη δημιουργία γερών οστών, στην ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στην τέλεση βασικών λειτουργιών.

Έτσι, όταν ο οργανισμός μας δεν λαμβάνει τη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται από τη διατροφή, επηρεάζονται πληθώρα οργάνων, από τα νεφρά έως και την καρδιά, ενώ το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί κάνοντας μας πιο επιρρεπείς σε ιώσεις και λοιμώξεις.

Η ποσότητα τελικά της πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε ημερησίως για την κάλυψη των βιολογικών, δομικών και μεταβολικών αναγκών του οργανισμού, εξαρτάται από το φύλλο, την ηλικία, το σωματικό βάρος και την κατάσταση της υγείας μας ενώ σύμφωνα με τελευταία δεδομένα ακόμα και τα άτομα που ασκούνται συστηματικά (άσκηση αντοχής ή με αντιστάσεις) δεν φαίνεται να χρειάζονται επιπλέον ποσότητα πρωτεΐνης πέραν της συνιστώμενης για την αναπλήρωση των επιπέδων που χρησιμοποιούνται κατά την άσκηση.

Θυμηθείτε…

Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, μπορεί να υπόσχονται γρήγορες και εύκολες λύσεις αλλά ταυτόχρονα κρύβουν και αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας. Ένας μέτριος περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων που βασίζεται σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα άσκησης μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια και τη διατήρηση του σωματικού βάρους, καθώς και στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης με ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Πηγή: nutrimed.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο