Η παιδιατρική επιστημονική κοινότητα διερευνά τη συσχέτιση του κορονοϊού με την κλινική εικόνα που είναι παρόμοια με αυτή του συνδρόμου Καβασάκι (Kawasaki), δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου διευκρινίζει ότι τα τελευταία δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, που αναφέρουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων Καβασάκι σχετιζόμενα με κορονοϊό σε παιδιά, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικά περιοδικά, «και δεν αλλάζουν την εκτίμηση μας ότι η νόσος Covid-19 στα παιδιά, είναι σαφώς ηπιότερη σε σχέση με τους ενήλικες». Τα δημοσιεύματα αυτά δεν μας ξαφνιάζουν, τονίζει η καθηγήτρια, «γιατί από τους ενήλικες ξέραμε ότι κάποιοι ασθενείς με Covid εμφανίζουν μία πολυοργανική υπερφλεγμονώδη αντίδραση. Τώρα που στην Αγγλία και στην Αμερική αυξήθηκαν τα κρούσματα με κορονοϊό σε παιδιά, είδαμε ανάλογη εικόνα, που στην παιδιατρική μας θυμίζει το Καβασάκι».

Τα πρώτα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει η κ. Παπαευαγγέλου, δείχνουν μάλιστα ότι τα περιστατικά με Covid και εικόνα παρόμοια του Καβασάκι είναι πιο συχνά σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής «επιβεβαιώνοντας έτσι την υπόθεση μας ότι η υπερφλεγμονώδης αντίδραση έχει γενετικό υπόστρωμα».

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα παιδί με τυπική εικόνα Καβασάκι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, που όμως είναι αρνητικό στον κορονοϊό, προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου επισημαίνοντας ότι όλη η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το φαινόμενο αυτό. «Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε συμπεράσματα σε λίγες εβδομάδες» λέει χαρακτηριστικά.

Στο θέμα αναφέρθηκε άλλωστε και στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η νόσος Καβασάκι είναι μία σπάνια νόσος για την οποία όμως υπάρχει θεραπεία.