Ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στον Οργανισμό, σε συνέντευξη Τύπου, όπου δόθηκαν οι απαντήσεις των εργαζομένων για τα όσα έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και αφορούν τον Οργανισμό, υποστήριξε πως «θέλουν να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ για να μπουν στον χώρο αυτό ιδιωτικά συμφέροντα».

«Αν υπάρχουν ενδείξεις για ζητήματα κακής διαχείρισης να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες άμεσα, ώστε να εντοπιστούν οι ευθύνες και να καταλογιστούν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «διακυβεύεται η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΚΑΝΑ σε 8,5 χιλιάδες θεραπευόμενους τη στιγμή μάλιστα που είναι σε αναμονή 3.500 μόνο στην Αθήνα».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση σημείωσε, πως «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, γίνεται υποχρηματοδότηση, γίνεται συνειδητά, με εγκληματικό τρόπο. Είναι πολιτική επιλογή των ηγεσιών του υπουργείου».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κακλαμάνης, το 2011 ο προϋπολογισμός για τον ΟΚΑΝΑ ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ, χρονιά που όπως είπε, «υπήρξε απότομη ανάπτυξη του οργανισμού, οι δομές έγιναν 53 από 30 και οι θεραπευόμενοι από 4 χιλιάδες άγγιξαν τους 8,5 χιλιάδες».

Το 2012, είπε ότι, ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 18 εκατομμύρια, δόθηκαν περίπου 17,2 εκατ., ενώ η μισθοδοσία του οργανισμού ήταν 21 εκατομμύρια, οπότε το έλλειμμα ήταν κοντά στα 4 εκατ.

Το 2013 ο προϋπολογισμός ήταν πάλι 18 εκατομμύρια, η μισθοδοσία μειώθηκε στα 17 εκατομμύρια, για φάρμακα ήταν τα 3 εκατομμύρια, το έλλειμμα άγγιξε τα 2 εκατομμύρια.

«Αυτό είναι το έλλειμμα, 6 με 7 εκατομμύρια και όχι ό,τι παρουσιάζουν», υποστήριξε.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα φάρμακα, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπει ο νόμος και να αποδοθούν ευθύνες.

Επίσης, τόνισε ότι στον ΟΚΑΝΑ δεν κυκλοφορούν επικίνδυνα φάρμακα και ότι χρειάζεται σοβαρότερη αντιμετώπιση του ζητήματος γιατί, όπως είπε, «οι ασθενείς ήδη, διαμαρτύρονται πως είναι πειραματόζωα», ενώ υπάρχουν επεισόδια εναντίον των εργαζομένων.

Μιλώντας για τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και όσα είπε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, υποστήριξε ότι ο κ. Ρακιντζής «ξεπέρασε κάθε όριο». «Δεν πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά για “Αρχή Ασύδοτης Συκοφάντησης”» και ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του κ. Ρακιντζή και όσων ΜΜΕ «αδίκησαν τους εργαζόμενους με τρόπο πρωτοφανές».

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Ρακιντζής περί αύξησης 182% σε μισθούς την τελευταία τριετία, απάντησε πως η μείωση κατά μέσο όρο αγγίζει το 50% και σε ορισμένους γιατρούς άγγιξε το 70%.

Για τα υπερβολικά επιδόματα, είπε πως δίνονται, όπως προβλέπονται από τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι και χαρακτήρισε «ψέμα» το ότι «πολλά χρήματα από αυτά που πήρε ο ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, πήγαν σε μισθοδοσίες».

Έκανε λόγο για τεράστια οικονομικά συμφέροντα, και αναφέρθηκε σε «μεγαλογιατρούς και κλινικάρχες». «Θέλουν να κλείσουν τον ΟΚΑΝΑ για να μπουν στον χώρο αυτό ιδιωτικά συμφέροντα» ισχυρίστηκε.

«Και σε αυτό το παιχνίδι είναι στρατευμένοι όλοι εκείνοι που αυτή την περίοδο απροκάλυπτα υιοθέτησαν αυτή την πολεμική ενάντια στον ΟΚΑΝΑ».

Αναφερόμενος στην απερχόμενη διοίκηση και ειδικά στην παραιτηθείσα πρόεδρο Μ. Μαλλιώρη, ο κ. Κακλαμάνης άφησε αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ είπε:

«Δεν διεκδίκησαν ποτέ χρήματα. Η κ. Μαλλιώρη ήταν αδύναμη, δεν τόλμησε να συγκρουστεί με το υπουργείο».

Η ψυχίατρος Έμυ Κουτσοπούλου, ανέφερε ότι «όσα απαιτούνται για την πραγματοποίηση ενός προγράμματος απεξάρτησης είναι κοστοβόρα και δεν μπορεί να τα κάνει ένας ιδιώτης», ενώ ο παθολόγος, Μιχάλης Λαζαρής, υπογράμμισε ότι είναι «λάθος να βγαίνουν και να διαπομπεύουν τον ΟΚΑΝΑ γιατί το στίγμα αυτό θα τον ακολουθεί καιρό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Γιώργος Ζαρκωτός, εξέφρασε την ανησυχία των θεραπευομένων σημειώνοντας:

«Το διακύβευμα είναι οι ζωές οι δικές μας γιατί ο ΟΚΑΝΑ έχει φτιαχτεί για να σώσει τις ζωές μας. Τι θα γίνει μ’ εμάς; Θα γυρίσουμε πάλι στις πλατείες;».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.