Για του κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα, Δευτέρα ο καθηγητής Ιατρικής Νικόλαος Σύψας. Όπως επεσήμανε ήδη στην Αττική υπάρχουν άτομα τα οποία δεν ξέρουμε πως έχουν μολυνθεί.

«Ήδη υπάρχουν 2-3 κρούσματα στην Αττική που δεν ξέρουμε πώς μολύνθηκαν γιατί ούτε σε ταξίδι πήγανε, ούτε σε επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα ήρθαν, επομένως ο ιός είναι εκεί έξω» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε «έχω εγώ ο ίδιος προσωπικά χειριστεί ένα περιστατικό που δεν έχουμε καμιά καλή εξήγηση για το πως έχει βρεθεί αυτός ο άνθρωπος με κορονοϊό».

Όπως εξήγησε «αυτό το γεγονός μας πληροφορεί ότι ο ιός είναι εδώ και ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δούμε πολλά περισσότερα κρούσματα είναι απολύτως βέβαιο».

Ο καθηγητής Ιατρικής παράλληλα μίλησε για το εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με τη Θεία Κοινωνία και εξήγησε «επιστημονικά ο ιός βρίσκεται στο σίελο. Μπορεί να μεταδοθεί από ένα κουτάλι που είναι μολυσμένο με σίελο ο οποίος φέρει τον ιό. Αυτά είναι τα επιστημονικά δεδομένα και γι’ αυτό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ελέγχου Νοσημάτων έχει δώσει οδηγία που είναι αναρτημένη να μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη κουτάλια και πιρούνια με ίδιους ασθενείς. Από εκεί και πέρα η Εκκλησία και ο κάθε πιστός θα κάνει αυτό που νομίζει». «Δεν θα παρέμβω σε θέματα πίστης και λειτουργίας» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί είπε πως κάθε ώρα η κατάσταση εκτιμάται εκ νέου και έτσι τα αυτά ανανεώνονται. Μίλησε επίσης για τους ηλικιωμένους εξηγώντας πως πρέπει να μένουν σπίτι τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.