Ποιες είναι οι βασικές απειλές για την υγεία των Ελλήνων

Η χώρα μας είναι η τρίτη πιο γερασμένη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο


ΥΓΕΙΑ
14:22
23/01/2020
Ποιες είναι οι βασικές απειλές για την υγεία των Ελλήνων
7
loading

Ικανοποιητική είναι η συνολική κατάσταση της υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας σύμφωνα με ανάλυση του ΣΕΒ, που στηρίζεται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Οι βασικές απειλές για την υγεία των Ελλήνων είναι τρεις: Το κάπνισμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η παιδική παχυσαρκία

Ωστόσο:

 • Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις χώρες του ΟΟΣΑ (2017) στο ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση (27% έναντι 18% στον ΟΟΣΑ). Από το 2007, όμως, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 12,5 π.μ. περίπου, λόγω της μεγάλης κρίσης και ύφεσης που επακολούθησε (μείωση εισοδημάτων, αύξηση τιμών στα νομίμως διακινούμενα τσιγάρα λόγω φορολογίας), και, πιο πρόσφατα, λόγω της στροφής από την κατανάλωση παραδοσιακών τσιγάρων στα ηλεκτρονικά προϊόντα νικοτίνης.
 • Η Ελλάδα καταγράφει υψηλό ποσοστό θανάτων από την ατμοσφαιρική ρύπανση (77 θάνατοι ανά 100 χιλ. άτομα πληθυσμού έναντι 40 στον ΟΟΣΑ), κυρίως λόγω αυξημένης συγκέντρωσης ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία μικροσωματιδίων, από τις εκπομπές ρύπων, με την υποκατάσταση των πηγών ενέργειας από πετρέλαιο, τα παράγωγά του και από λιγνίτη σε πηγές φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να είναι σχετικά περιορισμένη.
 • Αν και στα ενήλικα άτομα (κατά δήλωσή τους) η χώρα μας εμφανίζει ποσοστό υπέρβαρων κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ, το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά 5-9 ετών είναι ανησυχητικά υψηλό. Επίσης, η Ελλάδα εμφανίζει σχετικά χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ αν και αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποεκτίμησης λόγω της μη καταγραφής της παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών στο σπίτι, καθώς και εκτεταμένου λαθρεμπορίου λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης.

Σημειώνεται ακόμη ότι αν και το 100% του πληθυσμού έχει δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, το δημόσιο σύστημα στην Ελλάδα καλύπτει μόνο το 61% των συνολικών δαπανών υγείας, έναντι 71% στον ΟΟΣΑ.

Από τα χρήματα που πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, το 18% πηγαίνει σε γιατρούς και εξωτερικά ιατρεία, το 14% σε οδοντιατρικές εργασίες, το 31% σε νοσοκομειακή περίθαλψη και το 37% σε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μέσα.

Στην Ελλάδα, επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη (εκτός νοσοκομείου) είναι υψηλότερη απ' ότι στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, με το 46% της δαπάνης να καλύπτεται από τους χρήστες, έναντι 16% στη Γερμανία και 13% στη Γαλλία.

Η Ελλάδα διαθέτει επίσης 105 φαρμακοποιούς και 88 φαρμακεία, έναντι 83 φαρμακοποιών και 29 φαρμακείων στη μέση χώρα του ΟΟΣΑ, ανά 100 χιλ. πληθυσμού. Επίσης, 6,1 γιατρούς και 3,3 νοσηλευτές ανά 1000 άτομα πληθυσμού, έναντι 3,5 και 8,8 αντιστοίχως στον ΟΟΣΑ.

Τέλος η χώρα μας είναι η τρίτη πιο γερασμένη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο, με το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 και 80 ετών να διαμορφώνεται σε 21,7% και 6,8% αντιστοίχως. Το 2050, 38,9 άτομα ανά 1000 άτομα πληθυσμού θα πάσχουν από άνοια, έναντι 20,4 ατόμων σήμερα και δεν υπάρχουν ανάλογου ύψους υποδομές παροχής μακροχρόνιας φροντίδας σε ηλικιωμένους,

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Γενικό ξεπούλημα

  Η βασική απειλή για την υγεία των Ελλήνων είναι η κυβέρνηση! Θέλουν να κατεδαφίσουν το ΕΣΥ και να ξεπουλήσουν τα δημόσια νοσοκομεία μαζί με τον ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Ήδη ο Άδωνις έδωσε το στίγμα από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Έδιωξε τους μισούς ιατρούς του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να πνέει τα λοίσθια.

 2. avatar Dr. House

  Μούφα άρθρο. Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των Ελλήνων είνια ο κοροναιός Κούλης-Κικίλιας-Αδωνις

 3. avatar 1+1

  Σε οτι δυσαρεστο και απεχθές ειμαστε πρωταθλητές και μετά κάποιοι ανοητοι νομιζουν οτι οι σημερινοί ελληνόφωνοι μπορει να εχουν καποια σχεση ,εστω και μακρινή με τους αρχαιους Ελληνες..
  Με τον Τζεκις Χαν, Ομερ Βρυώνη και τον Αττιλα μπορεί , αλλα με Πλατωνα, Σωκρατη, Πυθαγόρα κτλ με τίποτα. !!
  Πρωτοι στα τροχαια(π.χ 700νεκρους η ψωροκωσταινα - 116 η Νορβηγια 108 η Δανια μέσα στο 2018)
  Πρωτοι στα χρεη παγκοσμιως ( σε αναλογια πληθυσμού /δημοσιου χρεους) !
  Πρωτοι στην πολιτική διαφθορά στην Ευρωπη και κανενας δεν τιμωρειται.!
  Πρωτοι στην μεταναστευση των νεων πανευρωπαικά μετα την γειτονική μας Αλβανία. !
  Οτι δυσαρεστο και μια πρωτιά Ελληνικη θα δεις και ολους αυτούς που ετσι μας κατηντησαν,τους εχουμε στη Βουλή και μπόλικους μπόλικους καί με 8000€υρ καλοπληρωμενους με τα εξτραδακια τους και τα δωρεάν οχήματα ,που ο Τσιπρας μας δουλευε οτι θα τα καταργουσε..!
  Σωτηρία βεβαίως καμιά δεν υπαρχει και οι τελευταιοι που ετοιμαζονται για να την κάνουν, ας κλεισουν καλά και την πόρτα. !!

  1. avatar Τα γραφεις καλά λου χού …

   ....και σε αρκετά εχεις δυστυχως και δίκιο , αν και δεν ημουνα ποτέ Ζαίος, ουτε ποτέ βέβαια κουμμούνι.

   1. avatar Οτι θες λες και εσύ.

    Που βλεπεις τα καλα βρε πατριωτη..;;
    Ειναι αποδεκτό δλδ απο εσένα οτι εισαι απογονος του Αλη Πασσά και του Ιμπραήμ που γραφει και οχι των αρχαίων μας προγόνων..;;

 4. avatar Stilitis

  Σσσσς, μην σας ακούσουν ο φεμινιστικος πυρήνας του Ρουβικωνα.

 5. avatar Μ.

  Ωπαααααα!
  Την κάτσαμε την βάρκα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει