Τα κόκκινα σταφύλια θωρακίζουν την άμυνά μας

Ενεργοποιούν ένα γονίδιο που παίζει ρόλο-κλειδί στην πρώτη γραμμή άμυνας


ΥΓΕΙΑ
17:06
18/09/2013
Τα κόκκινα σταφύλια θωρακίζουν την άμυνά μας
loading

Τα κόκκινα σταφύλια και τα βατόμουρα φαίνεται ότι ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Molecular Nutrition and Food Research.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και τα δύο είδη φρούτων περιέχουν συστατικά που ονομάζονται στιλβενοειδή τα οποία σε συνδυασμό με την βιταμίνη D αυξάνουν την έκφραση του γονιδίου CAMP το οποίο εμπλέκεται στην άμυνα του οργανισμού. Μάλιστα πρόκειται για ένα γονίδιο που παίζει ρόλο-κλειδί στην πρώτη γραμμή άμυνας που ενεργοποιεί ο οργανισμός ώστε να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Στα στιλβενοειδή ανήκουν η ρεσβερατρόλη των κόκκινων σταφυλιών καθώς και η πτεροστιλβένη των βατόμουρων. «Η συνέργεια αυτών των δύο στιλβενοειδών με την βιταμίνη D ώστε να εκφράσουν την έκφραση του γονιδίου CAMP είναι σημαντική. Είναι μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση» εξηγεί ο κύριος ερευνητής Adrian Combart από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι οι παρατηρήσεις τους έγιναν σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους.

Πηγή: vita.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει