Αδιάφοροι οι έφηβοι καπνιστές στις εικόνες των πακέτων

Οι σοκαριστικές φωτογραφίες δεν τους αποθάρρυναν


ΥΓΕΙΑ
23:34
05/09/2013
Αδιάφοροι οι έφηβοι καπνιστές στις εικόνες των πακέτων
2
loading

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις φωτογραφίες που συνοδεύουν τα πακέτα τσιγάρων και έχουν γίνει ήδη υιοθετηθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι εικόνες λειτουργούν συμπληρωματικά στις γνωστές προτάσεις για τους κινδύνους από το κάπνισμα. Μάλιστα, πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα σοκαριστικές, σε μια προσπάθεια περιορισμού της βλαβερής συνήθειας.

Ωστόσο, μικρή επίπτωση φαίνεται πως είχαν σε έφηβους που ήταν ήδη καπνιστές, όπως επισημαίνεται σε νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Στέρλινγκ.

Η Βρετανία υιοθέτησε την εμφάνιση αυτών των φωτογραφιών στα πακέτα των τσιγάρων το 2008. Έτσι η έρευνα εξέτασε τα δεδομένα της ένωσης Youth Tobacco Policy Survey πριν και μετά την εμφάνιση των εικόνων.

Σε δείγμα 2.800 παιδιών, οι καπνιστές ηλικίας 11 με 16 ετών, δεν φάνηκαν να επηρεάζονται από τις ανατριχιαστικές εικόνες. Από την άλλη, αντίκτυπο είχαν στους μη καπνιστές και σε όσους επιχείρησαν να δοκιμάσουν να καπνίσουν.

Από τα 2.800 παιδιά που ρωτήθηκαν, ένα στα 10 ήταν καπνιστής, ενώ τα υπόλοιπα ήταν είτε μη καπνιστές, είτε μόλις είχαν αρχίσει να πειραματίζονται με το κάπνισμα.

Το ποσοστό των νεαρών που έκριναν ότι οι προειδοποιήσεις αρκούσαν για να τους αποτρέψουν από το κάπνισμα αυξήθηκε ύστερα από την παρουσίαση των φωτογραφιών, τόσο μεταξύ των μη καπνιστών όσο και μεταξύ εκείνων που δοκίμαζαν να καπνίσουν.

Ωστόσο, ο αριθμός των καπνιστών που αποθαρρύνθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς από το 13% ανήλθε σε μόλις 14%.

Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Κρόφορντ Μούντι δήλωσε ότι ενώ είναι απογοητευτικό ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν αντίκτυπο στους καπνιστές, η αύξηση του αριθμού των μη καπνιστών κι εκείνων που δοκιμάζουν το κάπνισμα οι οποίοι επηρεάστηκαν είναι ένα «πολύ θετικό» στοιχείο.

Πάντως, όπως επισημαίνει, υπάρχει κίνδυνος οι καταναλωτές να «αποκτήσουν ανοσία» καθώς οι εικόνες και οι γραπτές προειδοποιήσεις δεν έχουν αλλάξει από τότε που εμφανίστηκαν.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar tanozz

    αν δεν πέσουν αποβολές στα σχολεία ,το κακό θα διαιωνίζεται. βάλανε κάτι εικονίτσες και κάτι έγινε..

  2. avatar kooostas

    να έχω την υγειά μου να καπνίζω...........ή κλείστε τις καπνοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο για να το κόψουμε!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει