Επτά στους δέκα Έλληνες φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα ιατρικού λάθους

Στην αμυντική ιατρική καταφεύγουν οι γιατροί υπό το φόβο μηνύσεων


ΥΓΕΙΑ
14:18
22/11/2019
Επτά στους δέκα Έλληνες φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα ιατρικού λάθους
6
loading

Ένα από τα πιο κοινά, επικίνδυνα και με το μεγαλύτερο κόστος ιατρικά λάθη αποτελεί η λανθασμένη διάγνωση, με τις καταγγελίες στην Ελλάδα να αυξάνονται.

Αυτό ανέφερε η ιατροδικαστής στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας και γραμματέας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας 'Αννα Ράζου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Ιατρονομικά θέματα» που διοργανώνει το «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σύμφωνα με την κ. Ράζου, τα ιατρικά σφάλματα αποτελούν σημαντική αιτία πρόκλησης σωματικής βλάβης, αναπηρίας και θανάτου και όπως καταγράφουν έρευνες, επτά στους δέκα Έλληνες φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα ιατρικού λάθους.

«Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για ιατρικά λάθη έχουν αυξηθεί σημαντικά και ολοένα και περισσότεροι γιατροί βρίσκονται κατηγορούμενοι σε ποινικά δικαστήρια ή ασθενείς τους διεκδικούν από αυτούς μεγάλα ποσά για αποζημιώσεις», υπογράμμισε η κ. Ράζου.

Οι περισσότερες υποθέσεις ιατρικών λαθών αφορούν τις επεμβατικές ειδικότητες, όπως τη Γενική Χειρουργική και τη Μαιευτική - Γυναικολογία και ακολουθούν οι ειδικότητες της Ορθοπεδικής και της Αναισθησιολογίας, σημείωσε η ίδια.

Ο επιστήμονας-κλειδί στις υποθέσεις ιατρικής ευθύνης είναι ο ιατροδικαστής, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας ότι η ιατροδικαστική ειδικότητα παρέχει στους γιατρούς που την ακολουθούν την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Αμυντική ιατρική

Αρκετοί γιατροί, σήμερα, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον κίνδυνο ιατρικού λάθους ασκούν τη λεγόμενη «αμυντική ιατρική», υπογράμμισε ο κ. Λέων. Όπως ανέφερε διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι «εννιά στους 10 γιατρούς προχωράνε σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και δίνουν περισσότερη προσοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές μεθόδους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και τη Δικαιοσύνη».

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι ο φόβος για αμέλεια συνέβαλε σε ένα βαθμό στην αύξηση των ποσοστών της καισαρικής τομής, αλλά και στην πτωτική τάση των φυσιολογικών τοκετών, έπειτα από καισαρική.

Η αμυντική ιατρική, όμως, έχει υψηλό κόστος και συμβάλλει στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης, υπογράμμισε ο κ. Λέων, τονίζοντας πως στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το κόστος της αμυντικής ιατρικής ανέρχεται στα 46 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Sg

  Συμβάλλουν κ οι αχρείαστες επεμβάσεις στα ιατρικά λάθη;
  Γυναικολογικές ή ορθοπαιδικές κυρίως.
  Όταν ο γιατρός έχει αυξημένα έξοδα, εύκολα σε βάζει χειρουργείο.
  Να μη τσιμπάτε,για να μην είναι 7 στους 10, αλλά 2-3 στους 10.

 2. avatar Κουφός Ντίνας

  Δεν έχετε δει τίποτε ακόμα. Σε λίγο αποφοιτούν οι σπουδάσαντες επί ΣΥΡΙΖΑ.

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Αν παίρνουν τα πτυχία όπως ο κικιλιας αγχωνομαι και εγώ. Βέβαια η πλειοψηφία δεν είναι έτσι

 4. avatar TO IATΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

  φυσικά υπάρχει,όπως υπάρχει το λάθος του δικηγόρου,του πολιτικού μηχανικού,του υδραυλικού και παέι λέγοντας.Δεν μετρά όμως το ίδιο λόγω του ότι διακυβεύεται η ανθρώπινη υγεία και ζωή.Τα ιατρικά λάθη θα πρέπει να κρίνονται μόνο από ιατρούς και δικαστές εξειδικευμένους σε αυτά μια που η ιατρική από τη φύση της (χαώδης και ατελής επιστήμη) εμπεριέχει την πιθανότητα του λάθους ακόμα και αν γίνουν όλα τέλεια από τους γιατρούς.Για παράδειγμα ένας γιατρός που θα γράψει 1000 αντιβιώσεις ξέρει ότι κάποιος από τους ασθενείς χωρίς κανένα ιστορικό θα πάθει αλλεργία και πιθανώς απειλητική για τη ζωή.Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να θεραπεύσει τους άλλους 999 ?
  'Ενας πλαστικός χειρουργός που θα κάνει μια ρινοπλαστική ξέρει πως υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα ο ασθενής να εμφανίσει κάποια επιπλοκή από την επέμβαση ή τη νάρκωση και να πεθάνει.Τι θα έπρεπε να κάνει?
  Μεγάλη ευθύνη των ΜΜΕ που αναφέρουν "επεμβάσεις ρουτίνας" (δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα) και όποιων μοιράζουν φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού για το χρήμα.Μεγάλη ευθύνη της πολιτείας που καταστρέφει την εκπαίδευση των γιατρών επιτρέποντας χιλιάδες μεταγραφές κακής ποιότητας φοιτητών με βύσμα,μη έχοντας κανένα απολύτως σχεδιασμό για το πόσους γιατρούς χρειάζεται και τι επίπεδο έχουν.Μεγάλη η ευθύnη τέλος της γενιάς του 50-60 που ονειρευόταν γιατρό στην οικογένεια τους και ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση παιδιά χωρίς ικανότητες παραβλέποντας το βασικότερο αξίωμα : Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΒΑΣMA

 5. avatar Ασθενής

  Δυστυχώς πάνω απο μια 20αετια πηγαινοέρχομαι στα νοσοκομεία με 12 χειρουργεία και τις αντίστοιχες θεραπείες.....η κυρία Ράζου η ευτυχώς δεν έχει αρρωστησει η ωραιοποιει τα πράγματα για τους συναδέλφους της!Λάθη γίνονται από όλους τους ανθρώπους όχι μόνο από τους γιατρούς....σας διαβεβαιωνω πως δέκα στους δέκα Έλληνες φοβούνται μην πέσουν σε αδιάφορο γιατρό η παραδοπιστο και όχι για το λάθος!Ο φόβος στην Ελλάδα γιατί?....έχει μπει ποτέ γιατρός φυλακή?...έχει απολυθεί από το Νοσοκομείο?...έχει δοθεί όνομα στη δημοσιότητα για φακελάκια?...τρέμουνε από το φόβο τους!! Υπάρχουν κάποιοι"άνθρωποι"γιατροί που και λάθος να καταλάβεις πως έκανε πάλι σε αυτόν θα πας....τώρα το παράδειγμα των τοκετών πολύ άκυρο!Παρουσιάζουν στα κορίτσια τον ποιο ανώδυνο τρόπο να γεννήσουν με"ραντεβού"....αλλά είναι απλά μια βιομηχανία που με τις καισαρικές μειώνεται ο χρόνος στο 1/3.. βάζεις περισσότερα"ραντεβού"...ποιο ανώδυνα..εύκολα...με τεράστιο κέρδος και μικρή πιθανότητα επιπλοκών!!

 6. avatar Με το μικρό μου μυαλό……..

  Ήταν αναμενόμενο να συμβεί μιας και οι ίδιοι οι γιατροι ώθησαν τους ασθενείς σε αυτές τις μεθόδους.
  Όταν π.χ. Ο γιατρός ζητάει επιπλέον χρήματα για να τύχει ο ασθενής καλύτερης αντιμετώπισης και δη σε δημόσιο νοσοκομείο. Επομένως είναι λογικό από την στιγμή που απαιτεί με επιτακτικό τρόπο, το ενδεχόμενο λάθος ή δόλο επειδή δεν καλύφθηκαν οι απαιτήσεις να το πληρώσει.
  Πιστεύω δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης αυτής της χώρας που να μην μπορεί να καταθέσει μια προσωπική εμπειρία πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει