Γιατί, αλήθεια, κάποιος να κάνει στοματικό σεξ; Ίσως αυτή η ερώτηση να ακούγεται χαζή, γιατί προφανώς όσοι το κάνουν ερεθίζονται με αυτό, αλλά δεν θεωρείται καθόλου χαζή από τους επιστήμονες της εξελικτικής βιολογίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές από τις συμπεριφορές και τις επιλογές μας φαίνονται εκούσιες, αλλά στην πραγματικότητα είναι γραμμένες στο «σκληρό δίσκο» μας και μάλιστα πολλές από αυτές είναι επιλεγμένες από τη φύση για την αναπαραγωγή του είδους. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα εμφανές ποιες από αυτές τις συμπεριφορές είναι επιλεγμένες μέχρι κάποιος να αρχίσει να πειραματίζεται με διαφορετικές υποθέσεις.

Μια από αυτές τις υποθέσεις είναι κατά πόσο η ιδέα του στοματικού σεξ στις γυναίκες είναι εξελικτικά ωφέλιμη γιατί βοηθάει το σπέρμα να φτάνει και να παραμένει στη μήτρα. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ως δείγμα ετερόφυλους άνδρες από την Αμερική και τη Γερμανία, η πλειοψηφία των οποίων συγκατοικεί με τις συντρόφους τους ενώ ρωτήθηκαν και λεπτομέρειες για τη σεξουαλική τους ζωή και σχέση.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «εξασφαλίσαμε στοιχεία από 243 άνδρες που είχαν σταθερές σεξουαλικές ετεροφυλικές σχέσεις για να ελέγξουμε την υπόθεση ότι το σπέρμα διατηρείται λόγω του στοματικού σεξ. Προβλέψαμε ότι, ανάμεσα στους άνδρες που πραγματοποιούσαν αιδοιολειχία στις συντρόφους τους, εκείνοι που είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο ανταγωνισμού σπέρματος είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν την αιδοιολειχία μέχρι η σύντροφός τους να φτάσει σε οργασμό (πρόβλεψη 1).

Επίσης, ανάμεσα στους άνδρες που εκσπερμάτισαν κατά τη διάρκεια κολπικού σεξ και των οποίων η σύντροφος είχε οργασμό μέσω αιδοιολειχίας, η εκσπερμάτιση θα γίνει σε εκείνο το σύντομο διάστημα στο οποίο ο θηλυκός οργασμός μπορεί να λειτουργήσει για να διατηρήσει το σπέρμα (πρόβλεψη 2). Τα αποτελέσματα έκλιναν προς την πρώτη πρόβλεψη κι όχι τη δεύτερη. Ερευνούμε τους περιορισμούς της παρούσας έρευνας και μελετούμε πώς αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο συνεπή με εναλλακτικές υποθέσεις σχετικά με το γυναικείο οργασμό και το στοματικό σεξ».

«Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης δεν είναι συνεπή με την υπόθεση ότι η αιδοιολειχία είναι σχεδιασμένη για να διατηρεί το σπέρμα. Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να είναι σχεδιασμένος για να αυξήσει την ικανοποίηση μέσα στη σχέση (Pair-Bond Hypothesis), να ενθαρρύνει μετέπειτα σεξουαλικές επαφές (Promoting Future Copulations Hypothesis), να διατηρήσει το σπέρμα των ανδρών με την υψηλότερη γενετική ποιότητα (Sire Choice Hypothesis), να προωθήσει τη γονιμοποίηση ή ίσως να είναι ένα μη λειτουργικό υποπροϊόν του αντρικού οργασμού. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης φαίνεται να στηρίζουν την Pair-Bond Hypothesis και την Promoting Future Copulations Hypothesis.

Η πρώτη δηλώνει ότι ο γυναικείος οργασμός λειτουργεί ως ενδυνάμωση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ των συντρόφων και η δεύτερη δηλώνει ότι λειτουργεί ως επιβράβευση των σεξουαλικών συμπεριφορών, προωθώντας έτσι τις μελλοντικές σεξουαλικές επαφές με έναν συγκεκριμένο άνδρα. Αυτές οι δυο υποθέσεις είναι συνεπείς με την ευρύτερη υπόθεση ότι οι άνδρες επιδιώκουν τον οργασμό των συντρόφων τους για να μειώσουν τον κίνδυνο απιστίας από μέρους τους, καθώς οι γυναίκες που έχουν ισχυρότερα αισθήματα οικειότητας και είναι πιο ικανοποιημένες από το σύντροφό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να φανούν άπιστες.

Ωστόσο, μια υπόθεση από μόνη της ίσως να μην επαρκεί για να δώσει απαντήσεις για τη λειτουργία του γυναικείου οργασμού. Με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα, οι έρευνες θα συνεχιστούν για να ανακαλυφθούν οι πολλές προτεινόμενες λειτουργίες του θηλυκού οργασμού», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.