Η αύξηση κατανάλωσης ξηρών καρπών κατά μια μερίδα ημερησίως προλαμβάνει την αύξηση του βάρους και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMJ Nutrition, Prevention & Health», δειχνουν ότι η υποκατάσταση επεξεργασμένων τροφίμων (π.χ. επεξεργασμένα κρέατα, πατατάκια) με ξηρούς καρπούς μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία πρόσληψης βάρους που συχνά συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα τριών ομάδων ατόμων: 51.529 άντρες γιατροί 40 – 75 ετών, 121.700 νοσοκόμες 35 – 55 ετών και 116.686 επίσης νοσοκόμες 24 – 44 ετών. Αυτές οι τρεις ομάδες έγιναν αντικείμενο παρακολούθησης από τους ερευνητές για τα επόμενα 20 χρόνια και απαντούσαν κάθε τέσσερα χρόνια, για τα επίπεδα σωματικής άσκησης το βάρος και το κατά πόσο κατανάλωναν ξηρούς καρπούς το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων φυστικιών και φυστικοβούτυρου.

Βρέθηκε ότι η αύξηση της κατανάλωσης οποιουδήποτε τύπου ξηρού καρπού συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο πρόσληψης βάρους και παχυσαρκίας συνολικά. Η αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών κατά μισή μερίδα ημερησίως συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο πρόσληψης 2 ή περισσότερων κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών, ενώ η ημερήσια αύξηση της κατανάλωσης καρυδιού συνδέθηκε με 15% χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Επιπλέον, η υποκατάσταση τροποποιημένων κρεατικών, σπόρων ή επιδορπίων, συμπεριλαμβανομένων σοκολάτας, γλυκών, πίτας και ντόνατς με μισή μερίδα ξηρών καρπών συνδέθηκε με την πρόληψη της αύξησης βάρους μεταξύ 0,41 και 0,70 κιλών σε οποιαδήποτε περίοδο 4 ετών. Εντός οποιουδήποτε τετραετούς χρονικού διαστήματος, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης καρυδιών από καμία σε τουλάχιστον μισή μερίδα συσχετίστηκε με μείωση του βάρους κατά 0,74 κιλό και με 16% μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Παράλληλα, μια σταθερά υψηλότερη πρόσληψη ξηρών καρπών, τουλάχιστον μισή μερίδα ημερησίως, συνδέθηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόσληψης 5 ή περισσότερων κιλών και παχυσαρκίας στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Δεν παρατηρήθηκαν τέτοιες συσχετίσεις για αυξήσεις στην πρόσληψη φυστικοβούτυρου. Τα ευρήματα γίνονται αποδεκτά αφού ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η πρόσληψη αλκοόλ.

Οι ξηροί καρποί αφήνουν λιγότερη ενέργεια στους ανθρώπους να τρώνε άλλα πράγματα, προτείνουν οι ερευνητές, ενώ το υψηλό περιεχόμενο ινών των καρπών με τσόφλι μπορεί να καθυστερήσει το άδειασμα του στομάχου, κάνοντας έτσι ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες αποδείξεις ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά των καρπών με τσόφλι αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας κατά την ανάπαυση, η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή της αύξησης του σωματικού βάρους. Ως σνακ μια χούφτα καρύδια παρά τα μπισκότα ή τα τσιπς μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθεί η αυξηση βάρους που συχνά συνοδεύει τη γήρανση και είναι ένας σχετικά εύκολος τρόπος να να περιοριστεί η παχυσαρκία, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τέλος οι ίδιοι τονίζουν τη σημασία των ξηρών καρπών για το περιβάλλον και εξηγούν ότι η αντικατάσταση ζωικών τροφών με ξηρούς καρπούς μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων.