Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης

Τι δείχνει νέα έρευνα


ΥΓΕΙΑ
23:15
10/09/2019
Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης
4
loading

Ανάμεσα στα άλλα απροσδόκητα οφέλη του καφέ για την υγεία, αυτός φαίνεται να προλαμβάνει τη δημιουργία επίπονων χολόλιθων (σ.τ.σ: λίθων στον αυλό της χοληδόχου κύστης ή των εξωηπατικών χοληφόρων που μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of International Medicine», έδειξε ότι αυτοί που πίνουν έξι κούπες καφέ ημερησίως μειώνουν των κίνδυνο εμφάνισης χολόλιθων κατά 23%.

«Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα χολολιθίασης», τονίζει η Αν Τύμπαεργκ – Χάνσεν, επικεφαλής γιατρός κλινικής βιοχημείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Η ίδια, μάλιστα, προσθέτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα για τους δανούς πολίτες, το 6% των οποίων, πίνει πράγματι, πάνω από 6 κούπες καφέ την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ελπιδοφόρα και για αυτούς που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες καφέ. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν μια κούπα καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας χολόλιθων κατά 3% συγκριτικά με εκείνους που απέχουν από το συγκεκριμένο ρόφημα. Το ποσοστό όμως αυτό είναι 17% για τα άτομα που πίνουν τρεις με έξι κούπες καφέ την ημέρα.

Οι λόγοι για τους οποίους ο καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης είναι ακόμα άγνωστοι, σύμφωνα όμως με την Τύμπαεργκ – Χάνσεν, μπορούν να γίνουν ορισμένες υποθέσεις.

Μια πιθανότητα είναι ότι η σχέση αυτή οφείλεται στο ότι ο καφές μειώνει την ποσότητα της χοληστερόλης που βρίσκεται στη χολή, δεδομένου ότι η ανάπτυξη χολόλιθων επηρεάζεται από την ισορροπία ανάμεσα στη χοληστερόλη και τα οξέα της χολής.

Ο καφές κινητοποιεί επίσης τη μυϊκή συστολή που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά περιεχομένων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η Τύμπαεργκ – Χάνσεν τονίζει ότι το όφελος ενδέχεται να προέρχεται ακόμα και από το περιεχόμενο του καφέ καθαυτού, ένα δεδομένο που θέτει ερωτήματα σχετικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας και του τσαγιού στην ιατρική αυτή κατάσταση.

Πάντως, μετέπειτα γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα οφέλη προέρχονται από τον καφέ καθαυτό και όχι από τις συνήθειες ζωής των ατόμων που καταναλώνουν τις συγκεκριμένες ποσότητες καφέ.

Στον αντίποδα αυτών των αποτελεσμάτων φαίνεται να βρίσκεται ο δρ. Άντονυ Μπλέυερ, καθηγητής νεφρολογίας στη σχολή Ιατρικής «Wake Forest» στο Γουίνστον Σάλεμ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κάθε εβδομάδα ακούμε μια νέα ιστορία για το πόσο καλό ή πόσο κακό κάνει ο καφές και προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες για τον καφέ υπάρχουν σε πολλές τεράστιες βάσεις δεδομένων, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η συσχέτισή του με τον οποιονδήποτε παράγοντα (οστεοπόρωση, αύξηση ή μείωση σωματικού βάρους, έλκος, καρκίνος, θνησιμότητα).

Ο Μπλέυερ αμφισβητεί την επιστημονικότατα αυτών των δεδομένων και τονίζει ότι οι έξι κούπες καφέ είναι πάρα πολλές, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καφέ στον ύπνο, τη γαστρική παλινδρόμηση και τις αρρυθμίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με αυτόν τον επιστήμονα, η κατανάλωση καφέ να συνεπάγεται διατροφικές αλλαγές οι οποίες μπορεί να είναι εν τέλει υπεύθυνες για τη μείωση του κινδύνου δημιουργίας χολόλιθων.

Οι χολόλιθοι είναι λίθοι που συσσωρεύονται στη χοληδόχο κύστη και συχνά ‘μπλοκάρουν’ τη χοληφόρο οδό. Όταν αυτοί αναπτυχθούν αρκετά προκαλούν πόνο και χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος 4

  Και μας βαζουν ,μετα,να \"ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ\'\'
  -της υγειας μας που ραγιζει καθε τοσο -
  με τους επι-ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ για ΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ !!!
  Ενω αυτο επρεπε ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
  - να και η προτασουλα μας -
  ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ.

 2. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος 3

  Με τα τσιγαρα,τα οινοπνευματωδη,τον καφε
  και τις πασης φυσεως \'\'ουσιες\'\'
  - \'\'ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΑ\'\' ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΟΛΑ -
  μας κρατουν,ως \'\'λιαν επικινδυνους\'\', ΕΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ.
  \'\'Δηλητηριο(α),(λοιπον,) στη φλεβα
  ειναι το δικο μου (μας) αιμα.
  Και οχια να με(μας) τσιμπησει
  κι αυτη,καλε μου,θα ψοφησει.\",
  οπως τραγουδαει και ο Τσιτσανης !

 3. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος 2

  Μαζι με αλκοολ-τεστ
  ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΙ ΚΑΙ ΚΑΦΕ\'Ι\'Ν-ΤΕΣΤ !
  ( Θα εκπλαγουν απο το πληθος των ατυχηματων
  που αιτιαν εχουν αυτο ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟΝ.)

 4. avatar Ταδε εφη ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
  που επιτρεπουν αυτην την \'\'ΒΟΜΒΑΝ\'\' ( του σωματος και της ψυχης μας )
  ειναι διοτι σου επιτρεπει ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ - απο το ΔΟΥΛΟΣ,ετσι ! -
  ακομη και αν δεν εχεις κοιμηθει ουτε μιαν ωραν !!!
  ....................................................................................................................
  ΕΧΟΥΝ ΜΥΑΛΟ μες το κεφαλι τους αυτοι που ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ !
  Εμεις εχουμε απλως ...ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ !
  ΤΕΛΟΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει