Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που το υπουργείο Υγείας, επί θητείας του Ανδρέα Λοβέρδου, κατήγγειλε ότι στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» παιδιά ξυπνούν από νάρκωση χωρίς να έχουν χειρουργηθεί εξαιτίας αντιπαραθέσεων γιατρών.

Ωστόσο δεν έχει υπάρξει απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η κλινική παραμένει κλειστή και τα περιστατικά παραπέμπονται στο Ωνάσειο.

Την Πέμπτη, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι το υπουργείο εργάζεται για να πετύχει την επαναλειτουργία της Κλινικής αλλά προς το παρόν οι γιατροί που έχουν εμπλακεί στην αντιπαράθεση δεν έχουν άρει τις προσωπικές τους αντιθέσεις.

«Τα περιστατικά παραπέμπονται όλα στο Ωνάσειο και αντιμετωπίζονται όλα με επιτυχία. Δεν έχει πεθάνει παιδί» είπε ο κ. Λυκουρέντζος και επικαλέστηκε τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπιστεί στο Ωνάσειο 91 περιστατικά παιδιών εκ των οποίων τα 50 είναι ασφαλισμένα και τα 41 χωρίς ασφαλιστικό φορέα.

Το Ωνάσειο έχει θέσει στο υπουργείο την υποχρέωση που έχει να εξοφλήσει τα περιστατικά των 41 ανασφάλιστων παιδιών και το κόστος αυτό αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ.

«Οι πειθαρχικές διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει τότε είναι ακόμη και σήμερα σε εξέλιξη για να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, διότι τραγικό γεγονός είναι εκείνο που είχε οδηγήσει τον κ. Λοβέρδο σε αυτή την απόφαση. Δεν χειρουργήθηκε παιδί που ήταν σε διαδικασία νάρκωσης» επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Κάλεσα όλους τους επιστήμονες στο γραφείο μου αμέσως μόλις ανέλαβα καθήκοντα. Τους ζήτησα να άρουν αυτές τις προσωπικές αντιθέσεις και διαπληκτισμούς, να συμφωνήσουν να ανοίξει το κέντρο και να επιτρέψουν έτσι και στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα να εκφράσουν την επιείκειά τους στο μέτρο που μπορούσαν να το κάνουν. Λυπούμαι να σας πως ότι δεν το έκαναν. Και αναρωτιέμαι γιατί. Διότι οι επιστήμονες οι οποίοι λειτουργούν στο ΕΣΥ δεν μπορεί να αντιλαμβάνονται τις κλινικές και τα κέντρα ως προσωπική τους ιδιωτική υπόθεση. Είναι κρατικοί λειτουργοί και οφείλουν να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των περιστατικών» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ο οποίος ζήτησε την επίδειξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για την επαναλειτουργία της Κλινικής, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» τη συμπεριφορά των γιατρών που συμπεριφέρονται -όπως είπε- σαν να είναι τσιφλίκι τους. «Να τους βάλετε τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι. Δεν θα παίζουν στις καρδιές των παιδιών τα προσωπικά τους παιχνίδια. Δεν είναι λόγος αυτός να μην εξυπηρετούνται τα παιδιά, να τσακιστούν να λυθεί το θέμα» είπε ο βουλευτής και χαρακτήρισε ανεκδιήγητους τους επιστήμονες που ευθύνονται για το κλείσιμο της Κλινικής.

Αλλά και η αναγγελία ότι το Ωνάσειο διεκδικεί τα νοσήλια για τα 41 παιδιά χωρίς ασφαλιστικό φορέα, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ο οποίος αξιοποίησε την ευκαιρία για να καταγγείλει ότι η τρόικα επιβάλλει μέτρα που οδηγούν σε εξαθλίωση τον λαό.

«Πρέπει να βρούμε τρόπο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο και εθνικό συμφέρον λέγοντας την αλήθεια και όχι να καλλιεργούμε ουτοπίες. Η πλέον επαναστατική ιδέα σήμερα είναι η αλήθεια και όχι ο λαϊκισμός» σχολίασε ο υπουργός Υγείας.