Το φαγητό του παιδιού στο σχολείο, προβληματίζει αρκετούς γονείς. Οι περισσότεροι δεν αρκούνται στα προϊόντα που πωλούν τα κυλικεία και φροντίζουν μόνοι τους για την διατροφή τους, φτιάχνοντας το κολατσιό στο σπίτι. Ποιος είναι όμως ο σωστός συνδυασμός τροφίμων ώστε το γεύμα του παιδιού να είναι επαρκές, γεμάτο πρωτεΐνες και ενέργεια που χρειάζεται το παιδί για το σχολείο; 

Η γενική σύσταση για ένα σωστό κολατσιό είναι να περιέχει μεγάλο ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, κράκερ σικάλεως, κριτσίνια πολύσπορα, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.), να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Επιπλέον, θα πρέπει να περιέχει βιταμίνες, μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες.

Η πιο εύκολη λύση για τους γονείς αποτελεί τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα (κατά προτίμηση απαλλαγμένη από ζωικά λιπαρά και εμπλουτισμένα με ελαιόλαδο) και τυρί. Εάν προσθέσουμε και λίγη ντομάτα ή αγγούρι, αυξάνεται ακόμη περισσότερο η θρεπτική του αξία.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να δώσουμε στο παιδί ένα σουσαμένιο κουλούρι. Καλή ιδέα είναι να το γεμίσουμε με τυρί χαμηλών λιπαρών και να το ψήσουμε. Το λιωμένο τυρί αρέσει πολύ στα παιδιά, έτσι μπορούν να το φάνε με ευχαρίστηση, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν και μέρος των ημερήσιων αναγκών τους σε ασβέστιο, που είναι βασικό συστατικό για την σωστή ανάπτυξη του σκελετού.

Άλλες εναλλακτικές επιλογές αποτελούν οι φρυγανιές, τα κράκερς, τα μπισκότα τύπου πτι-μπερ, μιράντα ή digestive, αλλά και οι μπάρες δημητριακών, τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που περιέχουν παράλληλα αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τέλος, πολύ σημαντική θέση στο κολατσιό κατέχουν τα φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το παιδί λοιπόν μπορεί να καλύψει ορισμένες εκ των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα καταναλώνοντας ως ενδιάμεσο γεύμα 1-2 φρούτα ή εναλλακτικά για μεγαλύτερη ευκολία στη μεταφορά έναν 100% φυσικό χυμό.

πηγή: www.markos.tv