Η θρεπτική αξία της φακής

Παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλης του κρέατος


ΥΓΕΙΑ
22:06
12/04/2019
Η θρεπτική αξία της φακής
2
loading

Οι φακές αποτελούν ένα όσπριο υψηλής διατροφικής αξίας, που προσφέρει πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Ειδικότερα, περιέχουν υψηλά ποσά φυτικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία όταν συνδυάζονται με δημητριακά ή προϊόντα τους, όπως το ψωμί ή το ρύζι, παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, εφάμιλλης του κρέατος.

Από την άλλη, οι φακές είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και ιδιαίτερα αδιάλυτων, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά και φυλλικού οξέος, καθώς ένα φλιτζάνι βρασμένης φακής καλύπτει σχεδόν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες παιδιών και ενηλίκων.

Ακόμη, διαθέτουν σημαντικά ποσά θειαμίνης, βιταμίνης Β-6 , φωσφόρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και μαγγανίου, ενώ είναι πλούσιες σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Τέλος, αναφορικά με το πιο γνωστό διατροφικό τους χαρακτηριστικό, οι φακές έχουν πράγματι υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως ο σίδηρος που περιέχουν παρουσιάζει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, γι’ αυτό και προτείνεται ο συνδυασμός τους με πλούσιες πηγές βιταμίνης C, που ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Mplaky

    ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΡΩΤΑ ΠΟΣΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΑΚΕΣ ΕΓΓΛΟΥΒΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΝΑ ΧΑΣΚΕΙ ΑΕΙΝΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΙΟ ΦΘΗΝΕΣ

  2. avatar ΜΠΡΕΛΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Αγρότης.

    Πείτε όμως οτι στην Ελλάδα του 2019 οιΈλληνες καταναλωτές τρώνε μόνο εισαγωμενες φακές και οι δικές μας σαπίζουν στις αποθήκες μας, μαζί μ αυτές και εμείς που τις παράγουμε. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει