Σκουλήκια… μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη

Ολλανδοί επιστήμονες τα συνιστούν για πολλούς λόγους


ΥΓΕΙΑ
22:58
25/12/2012
Σκουλήκια... μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη
7
loading

Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα είδος σκουληκιών, τα αλευροσκούληκα, αποτελούν μιας πρώτης τάξεως τροφή για τον άνθρωπο.

Τα σκουλήκια αυτά χρησιμοποιούνται ως δόλωμα ή για τροφές ζώων και η εκτροφή τους είναι καλύτερη για το περιβάλλον.

Οι επιστήμονες του ολλανδικού πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν μελέτησαν την εκτροφή και εκμετάλλευση των σκουληκιών από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέτρησαν το κόστος όχι μόνον της τροφής αλλά και των μεταφορικών και των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη μεταφορά για τη διάθεσή τους.

Συγκριτικά με την παραγωγή κοτόπουλου, χοιρινού και βοδινού και γάλακτος, διαπιστώθηκε ότι τα αλευροσκούληκα είναι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης για τον άνθρωπο απ' ό,τι τα παραπάνω τετράποδα.
Πιο οικονομικά και λιγότερο ρυπογόνα από τα θηλαστικά και τα πουλερικά.

Οι φάρμες που εκτρέφουν σκουλήκια χρειάζονται μικρότερες εκτάσεις από ότι για τα πραπάνω ζώα. Με τον τρόπο αυτό όμως μειώνονται και οι εκπομπές ρύπων. Τα σκουλήκια σε αντίθεση για παράδειγμα με τις αγελάδες δεν παράγουν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, το όποιο είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το περιβάλλον.

Συν τοις άλλοις, τα σκουλήκια πολλαπλασιάζονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τα θηλαστικά ή τα πουλιά. Ένα αλευροσκούληκο παράγει 160 αυγά μέσα στους τρεις μήνες που διαρκεί η ζωή του ενώ ένα ιδιαίτερα μεγάλο τέτοιο σκουλήκι παράγει 1500 αυγά.

Οι φάρμες που καλλιεργούν σκουλήκια για να παράξουν ένα κιλό πρωτεΐνης χρειάζονται περίπου 20 τετραγωνικά μέτρα ενώ ο αντίστοιχος χώρος που χρειάζεται για τα κοτόπουλα είναι 50 τ.μ. ενώ για τα βοδινά ανάμεσα σε 150 τ.μ. με 200 τ.μ.

Το μόνο ίσως λίγο μελανό σημείο είναι η κατανάλωση ενέργειας. Τα σκουλήκια χρειάζονται ζέστη. Παρόλα αυτά και πάλι η κατανάλωση ενέργειας είναι μικρότερη από ότι για τα χοιρινά και τα βοοειδή.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες πάντως επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση πως τα σκουλήκια είναι μια θρεπτικότατη εναλλακτική στο κρέας και στο γάλα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar nikolaos

  ΚΑΛΉ σας όρεξη σαμαρά βενιζέλο ετοιμαστείτε εεεεεεε .

 2. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ !!! ΠΡΟΣΟΧΗ !!! ALERT !!! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ! ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ !!

 3. avatar LostMind

  Αυτα που σκοτωνουμε με την παντοφλα, θα αρχισουμε να τα τρωμε επειδη είναι θρεπτικα?
  Μωρε καλυτερα χορτοφαγος παρα σκουλικοφαγος.

 4. avatar Chuck Norris

  Κάτι ήξερε ο Μπουγκιμαν από το Σμακνταουν πού έτρωγε σκουλικια! Βέβαια εξακολουθώ νά πιστεύω πώς είναι σιχαμερα!

 5. avatar duster

  το φερνουν σιγα σιγα, δεν μπορει να συνεχιστει για πολυ ο τροπος που τρεφομαστε σημερα.

 6. avatar ekata1965

  να τα φάνε μόνοι τους.μπλιάχ!!!

 7. avatar ineth

  ΟΚ περυσινά ξινά σταφύλια. Παράλληλα μας λένε να καλλιεργούμε και Τρίοπους για χυτίνη και διάφορα άλλα όπως τερμίτες για ζάχαρα κλπ. Μάλιστα πρέπει να τονιστεί πως στις περισσότερες χώρες στον κόσμο τρώνε κάποια μορφή εντόμων. Εκείνο που δεν μας λένε είναι αν είναι νόστιμα εκτός από βρώσιμα. Ομολογώ πως έχω τις επιφυλάξεις μου στο να φάω έντομα αλλά από την άλλη και τα σαλιγκάρια σιχαμερά είναι όπως και τα μύδια και τα κυδώνια κλπ κλπ. Εκείνο στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι πως οι "επιστήμονες" όλοι λένε πως ΠΡΕΠΕΙ να τα συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας. Δεν ξέρω για εσάς αλλά αυτά τα πρέπει έχουν αρχίσει να μου την καρφώνουν στα νεύρα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει