Λίστα νοσοκομείων στα ηπατολογικά ιατρεία των οποίων υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης ατόμων για εξέταση και θεραπεία έναντι της ηπατίτιδας C δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα νοσοκομεία και τις ημέρες και ώρες υποδοχής, χωρίς να χρειάζεται ραντεβού.

H εξέταση για την ηπατίτιδα C όλων των ατόμων που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980, βρίσκεται στο επίκεντρο της Επιτροπής για την υλοποίηση και παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατίτιδων στην Ελλάδα.

Οι γιατροί, με την καταχώρηση της επίσκεψης κάθε εξεταζόμενου που ανήκει στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βλέπουν αυτόματη ειδοποίηση, η οποία τους ενημερώνει ότι ο εξεταζόμενος θα πρέπει να κάνει έλεγχο για αντίσωμα ηπατίτιδας C (εξετάσεις βιολογικών υλικών 2 – Α/Α 99, με ICD10 διάγνωση Z10.8).

Με τη μορφή αναδυόμενου παραθύρου, στην πλατφόρμα συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ) εφαρμόζεται στοχευμένη προσπάθεια προαγωγής του γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο.

Χωρίς διάγνωση 75.000 άνθρωποι με ηπατίτιδα C στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες αποκαλούν την ηπατίτιδα C «αθόρυβη νόσο», επειδή για πολλά χρόνια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να νοσούν και να μην το γνωρίζουν.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C και δεν το γνωρίζουν. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι με την πάροδο των χρόνων η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στον ασθενή, όπως κίρρωση, ή καρκίνο του ήπατος και παράλληλα, η έλλειψη ενημέρωσης την καθιστά σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πολύπλευρο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.