Νέα μέθοδος πρόβλεψης για τον καρκίνο του μαστού

Αναπτύχθηκε από ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία με επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο


ΥΓΕΙΑ
22:54
15/01/2019
Νέα μέθοδος πρόβλεψης για τον καρκίνο του μαστού
loading

Μια νέα μέθοδο με την οποία μπορεί να προβλεφθεί έγκαιρα η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία, με επικεφαλής της ομάδας να είναι ένας Ελληνοκύπριος.

Η μέθοδος αυτή συνδυάζει εκατοντάδες γενετικούς δείκτες (περίπου 300 γονίδια) με το οικογενειακό ιστορικό και άλλες πληροφορίες, όπως το βάρος της γυναίκας και ο τρόπος ζωής της, για να κάνει την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα αξιολόγηση του μελλοντικού κινδύνου.

Οι γυναίκες που θα κατατάσσονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, θα κάνουν προληπτική θεραπεία ή περισσότερες εξετάσεις, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η περίπτωσή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνη Αντωνίου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Genetics in Medicine» και την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφεραν ότι -εκτός από τον μαστό- το τεστ μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο και για καρκίνο των ωοθηκών.

Όπως είπε ο Αντωνίου, «είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει συνδυάσει τόσα πολλά στοιχεία σε ένα εργαλείο πρόβλεψης του καρκίνου του μαστού. Μπορεί να αλλάξει τους ‘όρους του παιγνιδιού', επειδή πλέον είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε μεγάλους αριθμούς γυναικών με διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και όχι μόνο γυναίκες με υψηλό κίνδυνο. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς να εξατομικεύουν τη θεραπεία ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου της κάθε ασθενούς».

«Ελπίζουμε ότι πως αυτό θα σημάνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι δυνατό να διαγνωσθούν έγκαιρα και να επιβιώσουν από την ασθένεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως χρειάζονται περισσότερες έρευνες και δοκιμές προτού κατανοήσουμε πλήρως πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος», πρόσθεσε.

Το τεστ θα δοκιμασθεί φέτος από μερικούς γιατρούς στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει