Ομάδα επιστημόνων από πέντε χώρες εντόπισε πέντε διαφορετικά γονίδια τα οποία ορίζουν την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του προσώπου στους ανθρώπους.

Ερευνητές από την Ολλανδία, την Αγγλία, τον Καναδά, τη Γερμανία και την Αυστραλία χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες και φωτογραφίες προκειμένου να χαρτογραφήσουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ ανθρώπων με κοινή ευρωπαϊκή καταγωγή.

Στη συνέχεια ανέλυσαν τα γονίδια 10.000 ανθρώπων από τις πέντε αυτές χώρες για να βρουν κοινές γενετικές παραλλαγές οι οποίες συνδέονται με διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας αναγνωρίστηκαν πέντε συγκεκριμένα γονίδια που έχουν άμεση σχέση με την δημιουργία χαρακτηριστικών. Ένα από αυτά ορίζει το σχήμα του προσώπου ενώ ένα άλλο εμπλέκεται στη διαμόρφωση του δέρματος.

Ο καθηγητής Manfred Keyser από το Κέντρο Υγείας του πανεπιστημίου του Rotterdam, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως «τα πρώτα αυτά αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και σηματοδοτούν την αρχή της γενετικής κατανόησης της μορφολογίας του ανθρώπινου προσώπου».

Ο καθηγητής μάλιστα ελπίζει πως στο μέλλον ερευνητές θα μπορούν να σχεδιάσουν το πορτρέτο ενός ανθρώπου αποκλειστικά από το DNA του, κάτι που θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο στην εγκληματολογία.

Όπως τονίζει ο Keyser «ήδη μπορούμε να προβλέψουμε κάποια χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των ματιών η των μαλλιών ενός ατόμου με υψηλή ακρίβεια, βασιζόμενοι μόνο στο DNA τους».