Πολύ σημαντική κρίνεται η ανακάλυψη βρετανών επιστημόνων που διαπίστωσαν τον μηχανισμό ανάπτυξης μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού.

Ερευνητές του Βreakthrough Βreast Cancer Ιnstitute στο Λονδίνο κατανόησαν τον τρόπο ανάπτυξης του λεγόμενου «τριπλού αρνητικού καρκίνου του μαστού». Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στο 20% των γυναικών που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού και μάλιστα χτυπά ακόμη και γυναίκες νεαρής ηλικίας ενώ έχει κατά μέσον όρο τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ξεκινά από μια κατηγορία κυττάρων του μαστού που ονομάζονται προγεννήτορες και όχι από τα βλαστοκύτταρα όπως πιστευόταν ως σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που δεν θα συρρικνώνουν τους όγκους όταν αυτοί δημιουργηθούν αλλά θα εμποδίζουν την ανάπτυξη τους εξαρχής. Σήμερα η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.