Τα ζώα πιάνουν επιδόσεις που δεν φθάνουν ούτε Ολυμπιονίκες

Αποκαλυπτική νέα έρευνα


ΥΓΕΙΑ
19:49
31/07/2012
Τα ζώα πιάνουν επιδόσεις που δεν φθάνουν ούτε Ολυμπιονίκες
5
loading

Ακόμα και ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Γιουσέιν Μπολτ, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με μία τσίτα. Και δεν είναι ο μόνος υπερ-αθλητής.

Πολλά από τα ρεκόρ των προηγούμενων Ολυμπιακών αγώνων σπάνε στους επόμενους, καθώς οι αθλητές εμφανίζονται ολοένα πιο βελτιωμένοι με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, όμως τα ζώα εξακολουθούν να υπερέχουν σε ταχύτητα, δύναμη και αντοχή, κάνοντας επιδόσεις που θα ζήλευαν οι πιο δημοφιλείς Ολυμπιονίκες.

Ο ερευνητής Κρεγκ Σαρπ του Κέντρου Αθλητικής Ιατρικής του βρετανικού πανεπιστημίου Μπρουνέλ, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο βρετανικό κτηνιατρικό περιοδικό «Veterinary Record», έκανε μία σύνοψη των αθλητικών επιδόσεων ορισμένων ζώων και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες των ανθρώπων.

Όπως ανξαφέρει το ΑΜΠΕ, οι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν με μέγιστη ταχύτητα 37,6 χιλιόμετρα την ώρα ή 10,4 μέτρα το δευτερόλεπτο, όχι πολύ πιο γρήγορα από μία δρομάδα καμήλα που φθάνει 35,3 χιλιόμετρα χλμ/ώρα ή 9,8 μέτρα/δευτερόλεπτο.

Όμως η τσίτα έχει περίπου διπλάσια ταχύτητα από τους πιο γρήγορους σπρίντερ του πλανήτη, πιάνοντας 104 χιλιόμετρα την ώρα ή 29 μέτρα το δευτερόλεπτο. Ο Μπολτ έχει τρέξει τα 100 μέτρα σε 9,58 δευτερόλεπτα, αλλά μία τσίτα σε 5,8 δευτερόλεπτα. Ο ίδιος αθλητής έχει τρέξει τα 200 μέτρα σε 19,19 δευτερόλεπτα, αλλά η τσίτα σε 6,9 δευτερόλεπτα.

Μια χαρά τα καταφέρνει κι ένα είδος αντιλόπης με 89 χλμ/ώρα ή 24,6 μέτρα/δευτερόλεπτο. Άλλα πολύ γρήγορα ζώα -και πολύ ανώτερα από τον άνθρωπο- είναι τα άλογα κούρσας που φθάνουν τα 88 χλμ/ώρα, τα λαγόσκυλα με 69 χλμ/ώρα και η βορειοαφρικανική στρουθοκάμηλος που με ταχύτητα 64 χλμ την ώρα (18 μέτρα το δευτερόλεπτο) είναι το πιο γρήγορο πουλί-δρομέας στον κόσμο.

Ο Μάικλ Τζόνσον έχει τρέξει τα 400 μέτρα σε 43,18 δευτερόλεπτα έναντι 19,2 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας και 21,4 δευτερολέπτων ενός λαγόσκυλου. Ο Ντέιβιντ Ρουσίντα έχει τρέξει τα 800 μέτρα σε ένα λεπτό και 41 δευτερόλεπτα έναντι 33 δευτερολέπτων για την αντιλόπη και 49,2 για το λαγόσκυλο στην ίδια απόσταση.

Φυσικά, όταν πετάνε, τα πουλιά πιάνουν πολύ πιο εντυπωσιακές ταχύτητες, όπως ο πετρίτης (είδος γερακιού) που φθάνει τα 259 χιλιόμετρα την ώρα. Καθόλου άσχημα δεν τα πάνε οι πάπιες και οι χήνες, όταν πετάνε, που με 103 χλμ/ώρα είναι τόσο γρήγορες, όσο η τσίτα στο έδαφος.

Στη θάλασσα, το ιστιόψαρο θεωρείται το πιο γρήγορο ψάρι, αφού μπορεί να κολυμπήσει με ταχύτητα έως 108 χλμ. την ώρα ή 30 μέτρα το δευτερόλεπτο, αδιανόητη για τα «αστέρια» των Ολυμπιακών πισινών.

Στο πεδίο της δύναμης, ο αφρικανικός ελέφαντας είναι σε θέση να υψώσει 300 κιλά με την προβοσκίδα του και να μεταφέρει 820 κιλά. Μία γκρίζα αρκούδα μπορεί να σηκώσει έως 455 κιλά και ένας γορίλας 900 κιλά, βάρη που ούτε στον ύπνο τους δεν σηκώνουν οι πιο θηριώδεις αρσιβαρίστες.

Οι άνθρωποι δεν τα πάνε άσχημα στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων όπως ο Μαραθώνιος. Όμως δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις καμήλες που είναι ικανές να προχωράνε με ταχύτητα 16 χλμ. την ώρα επί 18 συνεχόμενες ώρες, ενώ οι σιβηριανοί σκύλοι «χάσκι», που έκαναν νέο ρεκόρ το 2011, έτρεχαν συνεχόμενα επί οκτώ μέρες, 19 ώρες και 47 λεπτά! Ο Πάτρικ Μακάου Μουσιόκι έχει τρέξει τον Μαραθώνιο σε 2 ώρες, 3 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα έναντι 1 ώρας 18 λεπτών και 29 δευτερολέπτων ενός αλόγου κούρσας.

Στο άλμα εις μήκος ο Μάικ Πάουελ έχει πηδήξει 8,95 μέτρα, αλλά ένα κόκκινο καγκουρό έχει κάνει άλμα 12,8 μέτρων. Στο άλμα εις ύψος ο Σοτομαγιόρ έχει πηδήξει 2,45 μέτρα, αλλά το ίδιο ζώο φθάνει τα 3,1 μέτρα. Για να μην αναφέρουμε ορισμένα είδη ψαριών που είναι ικανά να πηδήξουν μέχρι και τέσσερα μέτρα έξω από το νερό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar gm

  λογικα σου φαινονται εσενα ολα αυτα που συμβαινουν γυρω σου ?

 2. avatar Giovanni

  Τι μας λετε.... Πρωτάκουστο!!!

 3. avatar ROBOCOP

  Ο άνθρωπος όμως έχει το ισχυρότερο όπλο!Την λογική, που τον κάνει τον δυνατότερο των δυνατοτέρων και τον ταχύτερο των ταχυτήτων.

  1. avatar ΑΚΗΣ

   Σωστά τα λές Ρομποκόπ για την λογική. Θα σε ρωτήσω όμως κάτι. Βλέπεις πολύ λογική γύρω σου? Εννοώ με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και αλλού? Γιατί εγώ έχω απογοητευτεί. Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα. Πάσχουμε απο Ελλειψη λογικής.

  2. avatar 665

   ROBOCOP, ο συνηθισμένος άνθρωπος - όπως και τα περισσότερα ζώα - έχει λογική, αλλά, σε αντίθεση με τα ζώα, περνάει το 99% του χρονου του "υπνωτισμένος" μέσα στις συνήθειές του και τον μικρόκοσμό του, πράγμα που στην πράξη τον κάνει πλάσμα της συνήθειας με μικρές εξάψεις ευφυίας αραια και που (και πολυ λέω). Και το καλύτερο, νομίζει πως, επειδή άλλοι τα έχουν φτιάξει τόσο έξυπνα, αυτός είναι ο έξυπνος! Τις εξαιρέσεις τις ξέρουμε με τα ονόματά τους, είναι οι άνθρωποι που διαπρέπουν σε κάτι, που είναι μπροστα από την εποχή τους, που τους θαυμάζουμε για το μεγαλείο τους η τους απορρίπτουμε γιατί δε φτάνει παραπάνω το μυαλό μας. Άσε 100 ανθρώπους και 100 τσίτα σε μία γεωγραφική περιοχή (χωρίς όπλα, οχήματα, φάρμακα και άλλες ευκολίες κατασκευασμένες από άλλους), και δες ποιος θα επιζήσει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει