Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί τελικά το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

Το νέο δελτίο τιμών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και θα περιλαμβάνει μειώσεις τιμών σε 2.648 πρωτότυπα φάρμακα και τα αντίστοιχα γενόσημα τους (επί συνόλου 3.500 φαρμάκων).

«Το είπαμε και το κάναμε» σημείωσε η κ. Κατσέλη, υπογραμμίζοντας πως η τιμή των φαρμάκων θα μειωθεί περαιτέρω, όταν ισχύσει η λίστα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Το νέο δελτίο τιμών θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί συμπληρωματικό δελτίο που θα περιλαμβάνει τις όποιες αλλαγές αλλά και τα φάρμακα στα οποία δε θα δοθεί τιμή.

Να σημειωθεί πάντως ότι στις νέες τιμές (μέσος όρο τριών χαμηλότερων της Ευρώπης) θα συμπεριληφθούν και τα λεγόμενα ορφανά φάρμακα τα οποία επί σειρά ετών τιμολογούνταν με πιο ήπιο καθεστώς δεδομένου ότι απευθύνονται σε πολύ μικρή μάζα ασθενών και τα κέρδη των εταιρειών είναι περιορισμένα. Απευθύνονται σε σπάνια νοσήματα πολλά από τα οποία αφορούν ακόμη και 10 ασθενείς σε όλη την Ελλάδα.

Από τις νέες τιμές θα εξαιρεθούν τα εμβόλια και τα παράγωγα του αίματος που θα διατηρήσουν τις τιμές που είχαν έως τον Απρίλιο.