Βρετανοί επιστήμονες έφτιαξαν ένα τεστ αίματος το οποίο μπορεί να εντοπίσει με ευκολότερο, φθηνότερο και ανώδυνο τρόπο τα παιδιά που έχουν αλλεργία στα φιστίκια.

Το νέο τεστ, που αναζητά βιοδείκτες τους οποίους απελευθερώνουν τα λευκά ανοσο-κύτταρα του αίματος, έχει ποσοστό επιτυχίας 98% στις διαγνώσεις, όπως έδειξε η δοκιμή του σε 174 παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρ. Αλεξάντρα Σάντος του King’s College του Λονδίνου, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αλλεργίας και κλινικής ανοσολογίας «Journal of Allergy and Clinical Immunology», δήλωσαν ότι το νέο τεστ υπερτερεί σε σχέση με τα τωρινά ακριβά, χρονοβόρα και λιγότερο ακριβή τεστ μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται πληροφορίες από τον Guardian.

Η αλλεργία στα φιστίκια -μία από τις συχνότερες παιδικές αλλεργίες σε τροφές- επιβεβαιώνεται αφενός με ένα τεστ τρυπήματος του δέρματος (που μετρά την παρουσία των αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης IgE), αφετέρου με ένα τεστ διατροφής, με δοκιμαστική χορήγηση στα παιδιά ολοένα μεγαλύτερων ποσοτήτων φιστικιών.

Το νέο τεστ, με την ονομασία Mast Activation Test, κοστίζει μόνο το ένα πέμπτο σε σχέση με τα τωρινά. Θα πραγματοποιείται όταν το πρώτο τεστ (τρύπημα του δέρματος) δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα και προτού τα παιδιά υποβληθούν στο τεστ διατροφής.

«Το νέο τεστ κάνει ακριβής διάγνωση, οπότε όταν βγει θετικό μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε αλλεργία. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των ακριβών και αγχωτικών τεστ διατροφή και θα σώσουμε τα παιδιά από τις αλλεργικές αντιδράσεις» είπε η δρ. Σάντος.

Η φαγούρα του δέρματος, οι πόνοι στο στομάχι και η αίσθηση ασφυξίας στο λαιμό και στους πνεύμονες είναι ανάμεσα στα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων.

Οι ερευνητές ήδη σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη χρήση του τεστ και σε άλλες διατροφικές αλλεργίες πέρα από τα φιστίκια.