Οι νέοι έχουν την τάση να είναι εξαιρετικά αμελείς όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα για τη φροντίδα της υγείας τους, και η χοληστερίνη σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με νέα μελέτη, μόλις οι μισοί νεαροί άνδρες και γυναίκες εξετάζονται για υψηλά επίπεδα χοληστερίνης LDL, την αποκαλούμενη και «κακή» χοληστερίνη.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine ακόμη και όσοι έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, εξετάζονται σε ποσοστό χαμηλότερο του 70%.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των δεδομένων που αφορούσαν 2.587 νεαρούς ενήλικες, άνδρες ηλικίας 20-35 ετών και γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Μελέτη για την Υγεία και τη Διατροφή 1999-2006.

Η Dr. Elena V. Kuklina, επικεφαλής της μελέτης και στενός συνεργάτης στο Τμήμα καρδιαγγειακών παθήσεων στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τονίζει ότι όλοι οι νέοι θα πρέπει να εξετάζονται διότι τα καρδιακά προβλήματα είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει να βλάπτει τα αγγεία από πολύ νεαρή ηλικία.
Όπως προσθέτει «Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στην ηλικία των 10 ετών. Υπάρχουν αποδείξεις όμως ότι εάν οι παρεμβάσεις ξεκινήσουν νωρίς, είναι πολύ πιο εύκολο να αναστραφεί η διαδικασία από ότι σε πιο προχωρημένη ηλικία, όταν οι αρτηρίες είναι ήδη μπλοκαρισμένες».

Το Εθνικό Κέντρο Αγωγής Ενηλίκων για τη Χοληστερίνη προτείνει την εξέταση όλων των ατόμων από την ηλικία των 20 ετών. Οι Υπηρεσίες Πρόληψης στις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν μια εστιασμένη προσέγγιση, εστιάζοντας σε άνδρες ηλικίας 20-35 ετών και γυναίκες 20-45 ετών, οι οποίοι έχουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα ή σημαντικούς παράγοντες κινδύνους για κάτι τέτοιο.

Πηγή: healthview.gr