Τα φιστίκια ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο σύμμαχο για μια υγιή καρδιά. Επιπλέον, διαθέτουν μια σειρά από άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ αλλά και πρωτεΐνες. Μια ακόμα σημαντική ουσία που περιέχουν είναι η ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικό που βρίσκεται επίσης και στα κόκκινα σταφύλια. Γενικότερα στοιχεία μελετών δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μας κάνουν καλό, καθώς σύμφωνα με αναλύσεις τα άτομα τα οποία κατανάλωναν τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς είχαν 37% μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σπάνια ή καθόλου. Κάθε επιπλέον μερίδα ξηρών καρπών την εβδομάδα σχετίστηκε με μέσο όρο 8.3% μείωση κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Είναι όμως και η αντικαρκινική δράση λόγω του συνόλου των ουσιών που περιέχονται στα φιστίκια καθώς η κατανάλωση δυο ή περισσότερες φορές φιστικιών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 58% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες και 27% στους άνδρες. Τέλος, μια ακόμα σημαντική δράση που προσφέρουν τα φιστίκια είναι η προστασία κατά του Alzheimer λόγω της παρουσίας της βιταμίνης νιασίνης. Σε έρευνα φάνηκε ότι εκείνοι που είχαν πάρει τη μέγιστη δόση νιασίνης μέσα από τις τροφές είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη νόσο. Πηγή: neadiatrofis.gr