Ανασταλτική επίδραση στην εμφάνιση διαβήτη τόσο στο παιδί όσο και στη μητέρα έχει ο θηλασμός ενώ σύμφωνα με νέα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο 6ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 7 Απριλίου, συστήνεται και στις διαβητικές μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Στην ανακοίνωση των Σ. Κωνσταντινίδου, Μ. Χουρδάκη και Δ. Κούβελα από το Β΄Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα «Θηλασμός και διαβήτης στα παιδιά και τις μητέρες: Νεότερα δεδομένα», επισημαίνεται ότι ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ινσουλίνης και γλυκόζης στην παιδική ηλικία και με τη μείωση της παχυσαρκίας. Επιπλέον, ο θηλασμός κατά τη βρεφική ηλικία οδηγεί σε μειωμένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και 2.

Εξάλλου, η ύπαρξη διαβήτη κατά την περίοδο της κύησης τη μετατρέπει σε κύηση υψηλότερου κινδύνου, ενώ προτιμότερη αντιδιαβητική θεραπεία κατά τον θηλασμό είναι η χρήση ινσουλίνης, ελλείψει δεδομένων για τη χρήση υπογλυκαιμικής φαρμακευτικής αγωγής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η γαλακτοπαραγωγή έχει άμεσα ευνοϊκά αποτελέσματα στη μητρική ανοχή γλυκόζης, οδηγώντας σε μειωμένο επιπολασμό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.