Η ιδιοπαθής σκολίωση που βασανίζει τα παιδιά είναι μια πάθηση του αναπτυσσόμενου σκελετού. Συνήθως δεν δίνει συμπτώματα. Γι’ αυτό και στα πρώτα στάδιά της διαφεύγει της προσοχής. Εξελίσσεται τελείως αθόρυβα και συχνά με ταχύτατο ρυθμό. Είναι η συχνότερη απ’ όλες τις παραμορφώσεις και τη συναντάμε κυρίως στα κορίτσια, σε ποσοστό γύρω στα 80%.

Οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτή δεν είναι και τόσο φανεροί. Μαζικές εξετάσεις μαθητών έδειξαν ότι η σκολίωση εμφανίζεται πιο συχνά σε ψηλά και αδύνατα παιδιά, καθώς και σε εκείνα που έχουν ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια. Η πιο συχνή ιδιοπαθής σκολίωση είναι η εφηβική, που εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 10 ετών.

Πρόληψη
Η πρόληψη για την ιδιοπαθή σκολίωση είναι κάπως δύσκολη. Το ζητούμενο εδώ είναι η πρόωρη ανακάλυψή της. Γι’ αυτό όλα τα παιδιά, στην περίοδο της σκελετικής τους ανάπτυξης, πρέπει να εξετάζονται για σκολίωση μία ή δύο φορές το χρόνο.

Το παιδί σκύβει προς τα εμπρός και ο γιατρός παρατηρεί τη ράχη του. Μια μικρή καμπούρα ή μια μικρή ασυμμετρία φαίνεται αμέσως. Κάθε παιδί με καμπούρα θεωρείται «ύποπτο» να αναπτύξει σκολίωση και γι’ αυτό πρέπει στη συνέχεια να εξετάζεται ακτινολογικά. Η θεραπεία της σκολίωσης εξαρτάται συνήθως από το μέγεθος της καμπύλης, την ηλικία, το φύλο κ.ά.

Για ίσια πλάτη
Η πλάτη κυρίως των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητη. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για να έχουν λοιπόν τα παιδιά ίσια πλάτη, θα πρέπει:

• Να μη σηκώνουν βαριά αντικείμενα.
• Να προτιμούν τις σάκες-σακίδια που κρεμιούνται στην πλάτη, μοιράζοντας έτσι το βάρος σε ολόκληρη την πλάτη και όχι στον ένα μόνο ώμο.
• Το γραφείο και η καρέκλα πρέπει να ταιριάζουν με το ύψος του παιδιού. Η καρέκλα, μάλιστα, δεν θα πρέπει να είναι ψηλή, για να μην αναγκάζεται το παιδί να σκύβει για να γράψει ή να διαβάσει. Το σωστό ύψος είναι στο ένα τέταρτο του σώματος. Τα πόδια πρέπει να αγγίζουν το έδαφος παράλληλα. Το γραφείο πρέπει να φτάνει στα μισά του σώματος.
• Να έχουν το φως στα δεξιά τους (οι αριστερόχειρες) και στα αριστερά τους ( οι δεξιόχειρες), έτσι ώστε να μην καμπουριάζουν για να γράψουν ή να διαβάσουν.
• Στο θρανίο να κάθονται με ίσια την πλάτη και να ακουμπούν τη ράχη τους στην πλάτη του καθίσματος.

Πηγή: belife.gr