Η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με προβλήματα μνήμης και νοητικών ικανοτήτων στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 3.500 Βρετανών αντρών και 1.300 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επί δέκα χρόνια σε επαναλαμβανόμενα τεστ που μετρούσαν τις ικανότητες κρίσης, μνήμης, ευχέρειας και λεξιλογίου.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν με βάση τον βαθμό κινδύνου Framingham, που λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, το κάπνισμα και την ύπαρξη διαβήτη για να προβλέψει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος εντός 10 ετών.

Όσοι είχαν φτωχότερη υγεία όσον αφορά το καρδιαγγειακό εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και νοητικών ικανοτήτων σε σχέση με όσους είχαν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Για παράδειγμα, ένα σκορ 10% υψηλότερο, στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνδέθηκε με χαμηλότερο κατά 2,8% σκορ σε τεστ μνήμης για άντρες και 7,1% χαμηλότερο για γυναίκες.

Σε διάστημα χρόνου, όσοι είχαν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία είχαν επίσης πιο έντονη πτώση σε πνευματικές εργασίες, με εξαίρεση την κρίση στους άντρες και την ευχέρεια στις γυναίκες.

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, Ραλφ Σάκο, δήλωσε ότι αυξανόμενες ενδείξεις αποκαλύπτουν τη σημασία της καρδιαγγειακής υγείας στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της ζωής.

Εξήγησε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη και η αδράνεια μπορούν να συμβάλλουν στη στένωση των μεγάλων αγγείων του οργανισμού αλλά και των μικρών του εγκεφάλου.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορεί να μειώσουν τη ροή του αίματος και να στερήσουν τον εγκέφαλο από οξυγόνο, καθώς και να οδηγήσουν σε αλλαγές σε νοητικές ικανότητες, δήλωσε ο ερευνητής.

Αν και οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα δεν εμφάνιζαν Aλτσχάιμερ, άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η υπέρταση, ο διαβήτης και η φτωχή υγεία του καρδιαγγειακού αποτελούν παράγοντα κινδύνου για Aλτσχάιμερ και άνοια, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι μεσήλικες μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την υγεία του καρδιαγγειακού, περιλαμβανομένων της σωστής διατροφής, της άσκησης, του ελέγχου του διαβήτη, και της λήψης των σωστών φαρμάκων για την υπέρταση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο σε συνέδριο Νευρολογίας στη Χονολουλού.