Σε έξαρση βρίσκεται αυτό τον καιρό η γρίπη και η εμφάνιση της μπορεί να προκαλέσει πανικό. Ωστόσο ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, καθώς με ηρεμία μπορείτε να προστατευτείτε εφαρμόζοντας απλές καθημερινές συνήθειες.

Πλένετε τα χέρια σας: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο, όσοι πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον 7 φορές την ημέρα μειώνουν κατά ¼ την πιθανότητα να κρυολογήσουν. Ακόμη κι αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε νερό, προμηθευθείτε αντισηπτικά χαρτομάντηλα. Εκτός από το πλύσιμο, φροντίστε να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά αποφεύγοντας να πιάνετε κοινόχρηστα αντικείμενα όπως το στιλό σε μία τράπεζα. Επίσης καθαρίστε τις επιφάνειες που ακουμπούν πολλοί άνθρωποι, π.χ. τα δημόσια τηλέφωνα ή τα καροτσάκια στο σούπερ μάρκετ με αντισηπτικά μαντηλάκια. Τέλος, όταν ένα μέλος της οικογένειας είναι άρρωστο καθαρίστε τακτικά τα κοινόχρηστα αντικείμενα όπως τα πόμολα, το τηλέφωνο και το τηλεκοντρόλ και χρησιμοποιείτε μάσκα.

Θωρακίστε τον οργανισμό σας: Προσπάθησε να κοιμάστε 7με 8 ώρες κάθε βράδυ, να τρώτε υγιεινά και να γυμνάζεστε τακτικά. Αποφύγετε το κάπνισμα και την εξαντλητική γυμναστική (πάνω από δύο ώρες την ημέρα) καθώς και τα δύο μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας.

Αποκωδικοποιήστε τις ιώσεις και τις λοιμώξεις:

Κρυολόγημα

Συμπτώματα: Ξηρός λαιμός, συνάχι, βήχας και χαμηλός πυρετός (δεν ξεπερνά τους 39 βαθμούς).
Διάρκεια: Αργή εμφάνιση συμπτωμάτων, υποχωρεί σε μία εβδομάδα.
Γρίπη

Συμπτώματα: Πυρετός (ξεπερνά τους 39 βαθμούς), δυνατοί πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος, κόπωση, δυνατός βήχας, ξηρός λαιμός.
Διάρκεια: Άμεση εμφάνιση των συμπτωμάτων που διαρκούν 3 – 5 μέρες.

Νέα γρίπη Η1Ν1

Είναι ένας νέος τύπος ιού γρίπης που προκαλεί αναπνευστική λοίμωξη. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο κατά τον ίδιον τρόπο που μεταδίδεται η εποχική γρίπη δηλαδή με σταγονίδια που διασπείρονται με το φτέρνισμα και το βήξιμο. Ακόμη μπορεί να μεταδοθεί όταν ακουμπήσουμε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί και μετά βάλουμε τα χέρια μας στα μάτια, στη μύτη, στο στόμα (στους βλεννογόνους).

Συμπτώματα: Πυρετός (μεγαλύτερος ή ίσος με 38 βαθμούς) και ένα από τα παρακάτω: Βήχας, πονόλαιμος, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλο, ρίγη, κόπωση, διάρροια και εμετούς.
Διάρκεια: Συνήθως τα συμπτώματα αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Όπως και η εποχική γρίπη, η νέα γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιδείνωση άλλων βασικών χρόνιων ιατρικών παθήσεων. Εκείνοι που πρέπει να προσέχουν είναι οι έγκυες γυναίκες (ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο), άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, καρδιακές ασθένειες, άσθμα, διαβήτη, Aids, όσοι κάνουν χημειοθεραπεία, μικρά παιδιά (επειδή δεν έχουν προλάβει να αναπτύξουν αντισώματα) και οι ηλικιωμένοι πάνω από 65 ετών.

Οξεία βρογχίτιδα

Συμπτώματα: Χαμηλός πυρετός (δεν ξεπερνά τους 3 9βαθμούς), ξηρός, επώδυνος βήχας, ήπιος βήχας μετά από μερικές ημέρες.
Διάρκεια: Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες. Ίσως χρειαστεί χορήγηση αντιβιοτικών

Πνευμονία

Συμπτώματα: Υψηλός πυρετός, ρίγη, πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή,ξερόβηχας με φλεγμονές, κόπωση και αδυναμία.
Διάρκεια: Συχνά είναι το επακόλουθο της γρίπης. Χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, οι πιο πολλές περιπτώσεις υποχωρούν σε δύο εβδομάδες.

Ιγμορίτιδα

Συμπτώματα: Ρινικές εκκρίσεις πράσινου χρώματος για τουλάχιστον 5 ημέρες. Αίσθηση πίεσης στο κεφάλι, πονοκέφαλος, πόνος στα δόντια, κόπωση.
Διάρκεια: Συχνά περιγράφεται ως «κρυολόγημα που δεν φεύγει». Τα συμπτώματα διαρκούν 10 – 14 μέρες και χρειάζεται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή:
omorfamistika.gr