Η γυμναστική ενισχύει την υγεία, τη μνήμη και την αποδοτικότητα, αλλά μπορεί να σας προσφέρει και άλλα οφέλη γι’ αυτό θα πρέπει να την εντάξετε άμεσα στο πρόγραμμά σας.

Αρρωσταίνετε λιγότερο
Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ αν ασκείστε 30 λεπτά τη μέρα, θα κρυολογήσετε λιγότερο.

Τι να κάνετε: Όταν δεν έχετε χρόνο για κανονική προπόνηση, βρείτε τρία 10λεπτα διαστήματα άσκησης. Κάντε έντονο περπάτημα, τζόκινγκ στο πάρκο, καθίσματα και προβολές, ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας τις σκάλες του γραφείου.

Κοιμάστε καλύτερα
Το σώμα σας «αναστέλλει» τις λειτουργίες πιο γρήγορα αν έχετε ασκηθεί, επειδή χρειάζεται να κοιμηθεί για να επανορθώσει τη μυϊκή βλάβη που προκλήθηκε από την άσκηση και να αναπληρώσει την ενέργειά σας.

Τι να κάνετε: Ασκηθείτε αργότερα μέσα στην ημέρα. Η θερμοκρασία του σώματός σας θα πέσει μέχρι και για τις επόμενες έξι ώρες, πράγμα που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι σας βοηθά να αποκοιμηθείτε.

Ενισχύετε την μνήμη σας
Σε μια μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Medicine & Science in Sports and Exercise, διαπιστώθηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα φυσικής κατάστασης σχετίζονταν με το μεγαλύτερο μέγεθος του ιππόκαμπου, το μέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη μνήμη και τη μάθηση. Πιστεύεται ότι η σωματική δραστηριότητα ενισχύει τη ροή αίματος στον ιππόκαμπο, προωθώντας την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Τι να κάνετε: Ρίξτε το στο χορό. Η απομνημόνευση των βημάτων εξασκεί τον εγκέφαλο, ενώ η κίνηση στο ρυθμό της μουσικής σας βοηθά να ιδρώσετε.

Είστε πιο ευτυχείς
Η ευφορία της άσκησης είναι αληθινή αφού εκκρίνονται ενδορφίνες (οι λεγόμενες ορμόνες της χαράς) στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση.

Τι να κάνετε: Κάντε αεροβική για τουλάχιστον μία ώρα. Παράγουμε ενδορφίνες σε διαφορετικά ποσοστά, αλλά οι περισσότερες έρευνες που σχετίζονται με τη διάθεση έχουν πραγματοποιηθεί σε προπονήσεις που διήρκησαν τουλάχιστον μία ώρα. Αν προτιμάτε τα βάρη, έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα είναι εξίσου αποτελεσματική με συνήθεις φαρμακευτικές αγωγές για τη μείωση της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.

Γίνεστε πιο αποδοτικοί στη δουλειά
Η άσκηση στέλνει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, γεγονός που βελτιώνει τη συγκέντρωσή σας. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που περπατούσαν ή έτρεχαν για 30 λεπτά πριν πραγματοποιήσουν εργασίες που απαιτούσαν «λειτουργική μνήμη», όπως η εξαγωγή συλλογισμών, είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Τι να κάνετε: Δοκιμάστε τάι τσι που απαιτεί να θυμάστε σύνθετες αλληλουχίες και να συντονίζετε τις κινήσεις σας.

Πηγή: όμορφα μυστικά