Ενθαρρυντικά για τη θεραπεία της νέας γρίπης είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ και τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases».

Οι επιστήμονες έλαβαν αντισώματα από ασθενείς που ανάρρωσαν από τον Η1Ν1 και τα «εμφύτευσαν» σε ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό και οι οποίοι εμφάνισαν τη νόσο σε βαριά μορφή και δεν ανταποκρίνονταν στις θεραπείες με τα συμβατικά φάρμακα. Η ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία με τα αντισώματα ήταν πολύ καλή.

«Οι περισσότεροι (από τους βαριά ασθενείς) έρχονται στο νοσοκομείο ετεροχρονισμένα, κατά την πέμπτη ή έβδομη ημέρα (από την εμφάνιση των συμπτωμάτων). Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι τα αντιικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά», εξηγεί ο επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ Κγουόκ-γιούνγκ Γιουέν και προσθέτει: «αυτός είναι ο λόγος που η χρησιμοποίηση πλάσμαστος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει (αντισώματα) θα ήταν πολύ σημαντική για την θεραπεία βαριά ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στο Tamiflu».

Η έρευνα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ έγινε σε δείγμα 93 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαριά μορφή της νόσου, από τον Σεπτέμβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2010. Από αυτούς, οι 20 δέχτηκαν να υποβληθούν στη θεραπεία με τα αντισώματα και οι υπόλοιποι, που αρνήθηκαν, υποβλήθηκαν στη συμβατική θεραπεία. Το 20% όσων δέχτηκαν τα αντισώματα κατέληξαν, ενώ στο 55% ήταν το ποσοστό των θανάτων για εκείνους που δεν δέχτηκαν.