Εγκληματική συνήθεια αποτελεί το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στα έμβρυα είναι τόσο σοβαρές που σχετίζονται ακόμα και με τον αιφνίδιο θάνατο των βρεφών. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη καθιστά τα παιδιά που θα γεννηθούν καπνιστές από την εμβρυική ηλικία, ακόμα κι αν είναι παθητικό, και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία και συρίττουσα αναπνοή (σφύριγμα κατά την αναπνοή).

Οι επιστήμονες συνιστούν όχι μόνο διακοπή του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και την αποφυγή της έκθεσης των παιδιών και των εγκύων στο παθητικό κάπνισμα.

Μεγάλες μελέτες έχουν συσχετίσει την πνευμονική δυσλειτουργία με την πρώιμη έναρξη του παθητικού καπνίσματος από την ενδομήτρια ζωή ή αμέσως μετά τη γέννηση.

«Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος φαίνεται πως αρχίζουν ήδη από την ενδομήτρια ζωή, με την έκθεση του κυήματος στο παθητικό κάπνισμα. Το μητρικό κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μια σειρά παθολογικών καταστάσεων των νεογνών και βρεφών, όπως προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, ενώ βρέθηκε να αποτελεί και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μειωμένη πνευμονική λειτουργία», επισημαίνει η επιστημονική συνεργάτης της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Μαρία Αυγέρη. Η μελέτη της θα παρουσιαστεί στην 21η επιστημονική ημερίδα «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική», που θα πραγματοποιηθεί, στις 22 Ιανουαρίου, στη Θεσσαλονίκη.