Ο Armen Adamjan, ειδικός στην καθαριότητα και πιο γνωστός ως @creative_explained στο TikTok, έχει μοιραστεί πολλούς περίεργους τρόπους, για να καθαρίσετε τα παπούτσια σας φυσικά. Στο κλιπ διάρκειας 40 δευτερολέπτων, που δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου, με περισσότερες από 138.000 προβολές, ο 34χρονος Adamjan εξηγεί πώς οι πατάτες, οι μπανάνες αλλά και τα φακελάκια μαύρου τσαγιού μπορεί να είναι το «κλειδί», για να δείχνουν τα παπούτσια σας ολοκαίνουργια.

«Γνωρίζατε ότι αν πιάσετε μια πατάτα και κόψετε ένα μικρό κομμάτι της, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, για να καθαρίσετε τα παπούτσια σας;» ισχυρίστηκε ο δημιουργός περιεχομένου στο viral κλιπ. Ο ίδιος δείχνει το καθαριστικό, τρίβοντας την κομμένη πατάτα στο παπούτσι και στη συνέχεια αποκαλύπτει την… καθαρή μεταμόρφωση.

Άλλοι ιστότοποι έχουν, επίσης, ισχυριστεί ότι έχουν επιτυχία με το hack, λέγοντας ότι «ο χυμός πατάτας είναι ένα φυσικό καθαριστικό». Ο Αρμένιος αποκαλύπτει ακόμα ότι ένας εύκολος τρόπος για να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες οσμές από τα «παπούτσια που μυρίζουν «funky» είναι να τοποθετήσετε φακελάκια μαύρου τσαγιού σε κάθε παπούτσι και να τα αφήσετε να καθίσουν όλη τη νύχτα. “Τέλειο!” αναφώνησε. «Η μυρωδιά θα φύγει».

Η USA Today, πάντως, δοκίμασε το 2019 το κόλπο με αχρησιμοποίητες σακούλες, οι οποίες είναι «υπεραπορροφητικές» και «απορροφούν» την υγρασία, αφήνοντας πιθανώς «ένα ευχάριστο άρωμα στη θέση του». Ωστόσο, για τον δοκιμαστή αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχές: «Το κόλπο με φακελάκι τσαγιού θα προσθέσει άρωμα στα παπούτσια σας, αλλά δε θα αφαιρέσει την υποκείμενη μυρωδιά».

Ο ειδικός στο life hack πρόσθεσε ότι οι μπανάνες μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να γυαλίσετε τα παπούτσια σας. «Χρησιμοποιήστε το εσωτερικό της μπανανόφλουδας για να κάνετε τα παπούτσια σας να λάμπουν», πρότεινε. «Δηλαδή, κοίτα αυτή τη λάμψη!» Ο προφανής λόγος που λειτουργεί: τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι ένα αναζωογονητικό συστατικό στο εμπορικό βερνίκι παπουτσιών, σύμφωνα με το thekitchn.com.

Ο Adamjan ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν φυσικά προϊόντα για έναν απλό καθαρισμό. Αναφέρει επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να στεγνώσουν τα βρεγμένα παπούτσια τους μέσα στο στεγνωτήριο. «Απλώς τοποθετήστε τα παπούτσια σας στο στεγνωτήριο με αυτά τα κορδόνια να προεξέχουν», συνέχισε. «[Σε] πέντε λεπτά, τα παπούτσια είναι στεγνά».