Μια μέρα μετά τη λήξη ενός αγώνα τρεξίματος, ένας ερασιτέχνης μαραθωνοδρόμος από τη Σλοβακία αναγκάστηκε να τρέξει στον γιατρό. Ο 44χρονος άντρας, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε πως ανέπτυξε ένα εξόγκωμα στο πέος του την ημέρα μετά τον αγώνα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο Urology Case Reports.

Το nypost.com περιγράφει την ιστορία του 44χρονου και το πώς αυτό το εξόγκωμα κατέληξε να θεωρείται ένας επικίνδυνος θρόμβος αίματος, ο οποίος θα μπορούσε να εξαπλωθεί στους πνεύμονές του, εάν δεν είχε αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, πριν παρατηρήσει το εξόγκωμα, ο άνδρας ανέφερε πως είχε τυχαίες στύσεις, αλλά περίμενε λίγες μέρες προτού επισκεφθεί τον γιατρό του.

Μια μαγνητική τομογραφία από το νοσοκομείο Bory της Μπρατισλάβα έδειξε πως ο άνδρας είχε έναν θρόμβο αίματος 18 χιλιοστών στο corpus cavernosa, τους σωλήνες στο πέος που γεμίζουν με αίμα και προκαλούν στύση στους άνδρες. Άμεσα, οι γιατροί του χορήγησαν αντιπηκτικά και παυσίπονα.

Μια εβδομάδα αργότερα, ο ίδιος είπε πως δεν πονούσε πια. Ωστόσο, ο θρόμβος του παρέμενε εκεί. Τότε, του έκαναν ένεση με φάρμακο, προκειμένου να μην μεγαλώσει άλλο ο όγκος. Έξι μήνες αργότερα, ο θρόμβος έγινε μικρότερος. Τρία χρόνια αργότερα, ο θρόμβος του εντοπίζεται ακόμα αλλά, πια, δεν του προκαλεί άλλα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα ενός θρόμβου στο πέος

Ένας θρόμβος στη συγκεκριμένη περιοχή του πέους, την corpus cavernosa, είναι σπάνιος και έχει εντοπιστεί μόλις 56 φορές στο παρελθόν, συνήθως σε άντρες κάτω των 30 ετών. Δραστηριότητες ή συνήθειες όπως το τρέξιμο, το σεξ, τα ναρκωτικά ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και άλλα ιατρικά θέματα, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων, ή η θρομβοφιλία, που σημαίνει ότι το αίμα έχει αυξημένη τάση για θρόμβωση, μπορούν να προκαλέσουν έναν τέτοιον θρόμβο.

Ακόμα και αν οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν από την αδράνεια ή την καθιστική ζωή, το υπερβολικό τρέξιμο μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους στα πόδια. Μπορεί, επίσης, να προκληθούν από την αφυδάτωση ή από την αδράνεια μετά την προπόνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει πύκνωση στο αίμα.

Μερικές φορές οι γιατροί κάνουν χειρουργική επέμβαση σε έναν θρόμβο, αλλά τα αντιπηκτικά φάρμακα έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις.