Με επιχειρήσεις – σκούπα προσπαθεί η Αστυνομία να λύσει το πρόβλημα της συγκέντρωσης πολλών παράνομων μεταναστών σε διάφορα σημεία των Ιωαννίνων και ειδικότερα, στα κτίρια του παλιού «Χατζηκώστα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρωϊνός Λόγος», στην τελευταία επιχείρηση, οι δυνάμεις της ΕΛ. ΑΣ. (δεν ήταν μόνο από τα Γιάννινα, αλλά είχαν έρθει και από Θεσσαλονίκη – Γρεβενά), προσήγαγαν 30 αλλοδαπούς, εκ των οποίων συνέλαβαν τους 10, γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα.

Οι μετανάστες διέμεναν στα κτίρια προς την πλευρά που στεγάζεται το ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, ενώ μετά την επιχείρηση, συνεργεία του Δήμου και της Πυροσβεστικής σφράγισαν τα κτίρια, για να μην γίνουν και πάλι «στέγες» λαθρομεταναστών.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω επιχείρηση – σκούπα δεν ήταν η μοναδική, μιας και ήδη η ΕΛ.ΑΣ., έχει συλλάβει πάνω από 100 παράνομους μετανάστες, οι οποίοι και θα πάρουν το δρόμο της απέλασης από τη χώρα μας. Μάλιστα, όπως έγραψε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα epiruschannel.gr, πολλοί εκ των μεταναστών, έχουν μεταφερθεί σε Δελβινάκι και Κόνιτσα, όπου κρατούνται προσωρινά, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Στην πλειοψηφία τους, οι μετανάστες που έχουν έως τώρα προσαχθεί ή και συλληφθεί είναι από την Ασία, αλλά και από χώρες της Αφρικής.
Οι επιχειρήσεις – σκούπα γίνονται σε όλη την Ελλάδα, κατόπιν εντολής του Ηπειρώτη υπουργού Προστασίας του Πολίτη και πρώην αρχηγού της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου.

Βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πολλοί είναι αυτοί που διερωτούνται, αν αυτές οι επιχειρήσεις δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που μαστίζει, όχι μόνο την Ήπειρο, αλλά και τη χώρα.

Όπως σημειώνουν, όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται μπορεί να απελαθούν από τη χώρα, αλλά τις περισσότερες φορές, ξεκινούν νέο αγώνα για να μπουν σε αυτή!

Στόχος τους, δεν είναι βέβαια να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά μέσω αυτής –και μέσω της Ηπείρου- να φύγουν για την δυτική Ευρώπη.

«Αλήθεια, βοηθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις – σκούπα, όταν στη χώρα δεν υπάρχει καν μεταναστευτική πολιτική και τα σύνορα, ιδιαίτερα από την πλευρά του Έβρου είναι… μπάτε σκύλοι αλέστε;» ρωτούν συμπολίτες. Και υπογραμμίζουν, ότι η τραγική έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής έχει επιπτώσεις και στη χώρα, αλλά και στους ίδιους τους μετανάστες.

Υγειονομική βόμβα…

Σε πολλές περιοχές, κυρίως όμως στους καταυλισμούς που μένουν λαθρομετανάστες, έχουν εμφανιστεί… ξεχασμένα νοσήματα, όπως η ψώρα. Οι λαθρομετανάστες, όπως έχουν πει πολλοί γιατροί, αποτελούν μια υγειονομική «βόμβα» για τις κοινωνίες στις οποίες εγκαθίστανται. Γι’ αυτό και πολλοί είναι οι φορείς στην Ήπειρο, που ζητούν από την Πολιτεία να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο μακροπρόθεσμα, ίσως έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις, από την ίδια την παρουσία τόσων λαθρομεταναστών σε μια περιοχή.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» καταγγέλλει την επιχείρηση – σκούπα στα κτίρια του παλαιού «Χατζηκώστα» και σημειώνει, ότι «το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας βαθιά ρατσιστικής πολιτικής σε βάρος των μεταναστών για να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιος έκλεψε μισθούς και συντάξεις, ποιος ευθύνεται για τη φτώχεια, την εξώθηση στην εγκληματικότητα, την υποβάθμιση της υγείας-παιδείας και της ζωής μας».

Επίσης, με ανακοίνωσή της και η νεολαία Συνασπισμού Ιωαννίνων αναφερόμενη στην επιχείρηση του Σαββάτου κάνει λόγο για ρατσιστικές επιθέσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι για την εξαθλίωση φταίνε οι εξαθλιωμένοι, αυτοί που βαφτίζουν «λαθραίες» ανθρώπινες ζωές, είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης ντόπιων και μεταναστών».