Το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας, το οποίο περιλαμβάνει την απορρόφηση δύο σχολών του ΤΕΙ Κρήτης που λειτουργούσαν στον Άγιο Νικόλαο και στην Ιεράπετρα από τμήματα του ΤΕΙ στο Ηράκλειο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής της Ιεράπετρας απορροφάται από το Τμήμα Λογιστικής στο Ηράκλειο. Επίσης, το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης Αγίου Νικολάου, απορροφάται από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ηρακλείου.

Ακόμη, το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Αγίου Νικολάου απορροφάται από το τμήμα Πληροφορικής Ηράκλειου, ενώ παραμένει ως έχει το παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στη Σητεία.

Οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, και Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης εξέφρασαν την κατηγορηματική αντίθεση τους στην κατάργηση των τμημάτων του ΤΕΙ στο Λασίθι.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, κατά την οποία παρέστη και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Δερμιτζάκης, συζητήθηκε ως κατεπείγον θέμα η πρόταση του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΑΘΗΝΑ», για την κατάργηση του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο λειτουργεί στην Ιεράπετρα, από το έτος 2003.

Ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο βουλευτής που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν την οργή του λαού της Ιεράπετρας για την «αβάσιμη, άδικη και ατεκμηρίωτη πρόταση, η οποία αποτελεί τη σταγόνα που υπολειπόταν για να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής της κοινωνίας της Ιεράπετρας».

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να μη λειτουργήσουν σήμερα οι δημοτικές υπηρεσίες και να υψωθούν μαύρες σημαίες στο δημαρχείο, σε ένδειξη της οργής και της διαμαρτυρίας του λαού της Ιεράπετρας.

Ακόμη αποφασίστηκε να υπάρξει επαφή του δημάρχου με τη διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο, και να επιδιωχθούν να υπάρξουν επαφές, στην Αθήνα, με τις ηγεσίες ή αρμόδια για την Παιδεία στελέχη των πολιτικών κομμάτων, ώστε να τους επισημανθεί, όπως αναφέρουν, «η κατάφωρη αδικία σε βάρος της Ιεράπετρας, η οποία, ενώ προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, αποστερείται την τρέχουσα περίοδο από Υπηρεσίες, οι οποίες λειτουργούσαν στην πόλη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ή και ακόμη νωρίτερα όπως Εφορία, Τελωνείο, ταμειακή Υπηρεσία ΟΤΕ, ΕΘΙΑΓΕ, Νοσοκομείο.