Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο Ρεθύμνου αποφάσισε να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιοκτησία ζώου.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του αριθμού των αδέσποτων στην πόλη δεδομένου πως παρατηρείται το φαινόμενο, το μεγαλύτερο ποσοστό αδέσποτων σκύλων που κυκλοφορεί στο Ρέθυμνο να είναι εγκαταλελειμμένα σκυλιά από ιδιοκτήτες που τα άφησαν στην τύχη τους. Για το λόγο αυτό δήμος και ο φιλοζωικός σύλλογος καλούν όσους ενδιαφέρονται για έναν «τετράποδο φίλο» πριν αγοράσουν ή υιοθετήσουν ένα σκύλο, να λάβουν υπόψη τους την ευθύνη και τα έξοδα που αυτό συνεπάγεται.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση από πλευράς του Δήμου Ρεθύμνης, οι ιδιοκτήτες ζώων είναι υπεύθυνοι, μεταξύ άλλων, «για τη σήμανση και καταγραφή του ζώου τους, για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας και την ενημέρωση του κτηνίατρου για τυχόν μεταβολές, καθώς και για την τοποθέτηση σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μιας μεταλλικής κονκάρδας».

Η παραβίαση των παραπάνω υποχρεώσεων (όπως και σειράς άλλων που προβλέπει η σχετική ανακοίνωση του δήμου) από πλευράς ιδιοκτητών σκύλων, επιφέρει, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, σημαντικά διοικητικά πρόστιμα, αλλά και ποινικές κυρώσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο σε ανθρώπους ή ζώα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 924 του Αστικού Κώδικα.