«…για όσους ζητούν μεταγραφή με βάση τα οικονομικά κριτήρια, η διαδικασία προχωράει κανονικά για όλα τα πανεπιστήμια και όλα τα τμήματα της χώρας πλην αυτών των δύο. Για όσες μετεγγραφές έχουν γίνει, συντελέστηκαν. Τελείωσε. Για τα υπόλοιπα τμήματα, αν δεν προσφύγουν αυτά, η διαδικασία προχωράει. Ακούω ότι κάποιοι θα προσφύγουν. Δεν το είδα. Άρα, μένουν δύο τμήματα, αν θέλουμε να μιλάμε πολύ συγκεκριμένα».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μετά την τοποθέτηση του κ. Κουράκη για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις μετεγγραφές των φοιτητών στα τμήματα Αρχιτεκτονικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια τροποποίηση, που θα λέει ότι οι μεταγραφές που έχουν γίνει με έναν νόμιμο τρόπο, υλοποιούνται αυτομάτως για να λάβει την απάντηση από τον υπουργό Παιδείας ότι «αυτοί προσβάλλουν αυτό, το νόμιμο. Σου λένε ότι αντίκειται στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Έχουν μια επιχειρηματολογία. Να παρέμβουμε πάνω σ’ αυτό, πώς; Θέλω να το κάνω. Θα παραμείνω μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, κύριε Πρόεδρε. Ποια λύση να βρω;»

Ο κ. Κουράκης στην αρχή της τοποθέτησής του και ως προς το ζήτημα που έχει προκύψει με την προσφυγή των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ δήλωσε ότι οι φοιτητές των τμημάτων αυτών που είναι προς μετεγγραφή αντιμετωπίζονται ως φοιτητές δεύτερης κατηγορίας και δεν εγγράφονται.

Επίσης επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο Παιδείας καθώς τα τμήματα δεν έχουν ενισχυθεί ούτε σε προσωπικό ούτε σε υποδομές ενώ ζήτησε να βρεθεί λύση καθώς οι φοιτητές δε φέρουν ευθύνη.

Ο υπουργός Παιδείας παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών για τις δυο Αρχιτεκτονικές διευκρινίζοντας ότι για όλα τα υπόλοιπα τμήματα η διαδικασία προχωρά κανονικά. Παράλληλα ανέφερε για την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ ότι δεν υπάρχει απόφαση αλλά προσωρινή διαταγή ενόψει της εκδίκασης της αίτησης αναστολής. «Δεν πάει μακριά. Νομίζω ότι κάτι άκουσα για 1η Φεβρουαρίου» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.