«Ζούμε μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας μας και είναι λυπηρή η διαπίστωση ότι σε συνθήκες οικονομικής και πνευματικής στέρησης, μια γενιά, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση, αντιμετωπίζει την προοπτική να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη».

Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα της δήλωσης του πρύτανη του ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου με αφορμή την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Μεταξύ των άλλων τονίζει ότι είναι ακόμα πιο δυσάρεστη η διαπίστωση ότι η φτώχεια και η πνευματική ένδεια διαμορφώνουν συνθήκες ευνοϊκές για την ενίσχυση ολοκληρωτικών ιδεών και την εμφάνιση φασιστικών φαινομένων, που απειλούν το κεκτημένο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση, αναφέρει ο κ. Μυλόπουλος, δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, που σήμερα δίνει αγώνα επιβίωσης ενώ το ίδιο σκληρά δοκιμάζεται και η παιδεία, η οποία αντί να θεωρείται επένδυση για το μέλλον, αντιμετωπίζεται, δυστυχώς, ως περιττή δαπάνη.

Ο πρύτανης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων καθώς ανέφερε ότι η πρωτοφανής οικονομική κρίση πλήττει τα πανεπιστήμια, θύματα της πολιτικής της λιτότητας, που αγωνίζονται να σταθούν όρθια μετά τις αλλεπάλληλες δραστικές περικοπές της χρηματοδότησής τους και εσχάτως μετά το μέτρο της διαθεσιμότητας, που τους στερεί το πιο ζωτικό τους κομμάτι, το ανθρώπινο δυναμικό.

Δυστυχώς, υποστηρίζει ο κ. Μυλόπουλος, η πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται ότι το κόστος του πλήγματος που υφίσταται σήμερα η παιδεία θα είναι εξαιρετικά δύσκολα ανατάξιμο και δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το όποιο πρόσκαιρο όφελος.

Η 17 Νοέμβρη, αναφέρει ο πρύτανης, έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη διεκδίκηση του οράματος για μια καλύτερη ζωή, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από το τρίπτυχο «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και όμως 40 χρόνια μετά, το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Κι αυτό γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που ο απολογισμός της επετείου δεν καταγράφει πρόοδο σε κανέναν από τους παραπάνω στόχους.